19.10.12

Ισπανία: Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έγιναν η έβδομη Αυτόνομη Περιφέρεια που προσφεύγει για οικονομική βοήθεια στο ειδικό Ταμείο

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας έγιναν η έβδομη Αυτόνομη Περιφέρεια της χώρας που ζήτησε οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, προσφεύγοντας στον μηχανισμό του ειδικού Ταμείου Ρευστότητας Αυτονομιών (FLA) για να αντλήσει 355 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά τους.

Περίπου 189 εκατ. από αυτό το ποσό θα διατεθούν για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Αυτόνομης Περιφέρειας, ενώ τα άλλα 166 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ελλείμματός της, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική κυβέρνηση.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, μία τουριστική περιοχή στη Μεσόγειο, που προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, στα τέλη Ιουνίου κατέγραψε δημόσιο έλλειμμα ύψους 4,673 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχο με το 17,5% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, ποσοστό που ξεπερνά αρκούντως τον μέσον όρο της χώρας (14,2%).

Η Περιφέρεια των Βαλεαρίδων εντάσσεται πλέον, μαζί με την Καταλονία, τη Βαλένσια, τη Μούρθια, την Ανδαλουσία, τις Κανάριες Νήσους και την Καστίλια-Λα Μάντσα, στον κατάλογο των Αυτονομιών που έχουν προσφύγει στο Ταμείο που έχει συστήσει η Μαδρίτη, με αποθεματικό 18 δισεκ. ευρώ.

Τα ποσά που έχουν αιτηθεί έως σήμερα οι Αυτονομίες που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό του FLA ξεπερνούν τα 16,9 δισεκ. ευρώ, όμως η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση πως τα συνολικά διαθέσιμα των 18 δισεκ. θα αρκέσουν για να καλύψουν τις όποιες μελλοντικές ανάγκες.

Η χρηματοδότηση του μηχανισμού του FLA εξασφαλίζεται κατά 8 δισεκ. ευρώ από την έκδοση τραπεζικών ομολογιών, κατά 6 δισεκ. από τα έσοδα του κρατικού λαχείου, ενώ τα άλλα εναπομείναντα 4 δισεκ. ευρώ καλύπτονται απ’ ευθείας από το υπουργείο Οικονομικών.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1819054&nt=103

No comments: