19.10.12

«Βουτιά» στις αποδόσεις ισπανικών και ιταλικών ομολόγων μετά τη συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών

Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο 6,5 μηνών και 7,5 μηνών αντίστοιχα, μετά την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του σχεδίου για τη δημιουργία ενιαίας εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η απόδοση του ισπανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα (0,50%) αυτή την εβδομάδα και διαμορφώνεται στο 5,34%.

Στα ιταλικά ομόλογα, η απόδοση των 10ετών τίτλων διαμορφώνεται στο 4,75%.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται κοντά στα 1,3050 δολάρια, αλλά καταγράφει κέρδη σχεδόν 1,7% αυτή την εβδομάδα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να υπάρχει από 1ης Ιουνίου 2013 το νομικό πλαίσιο για την άσκηση της εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι εντός του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και η τεχνική προετοιμασία για να μπορέσει η ΕΚΤ να ασκήσει τα νέα καθήκοντά της.

Η άσκηση της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι προϋπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
http://www.xrimanews.gr/agores/40674-boytia-stis-apodoseis-ispanikwn-kai-italikwn-omologwn-meta-th-symfwnia-gia-thn-eniaia-epopteia-twn-trapezwn

No comments: