2.10.12

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές


Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές αγορές με τους δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τα ισχυρά στοιχεία από τις ΗΠΑ για τον κλάδο της μεταποίησης.

Τα στοιχεία αιφνιδίασαν ευχάριστα τους επενδυτές με τον δείκτη PMI να σκαρφαλώνει το Σεπτέμβριο στις 51,5 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο. Ο δείκτης πέρασε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την υποχώρηση της δραστηριότητας, έπειτα από τρεις διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,5 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε 1,4% σκαρφαλώνοντας στις 272,33 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,8%.

Είχαν προηγηθεί τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και για την πορεία της απασχόλησης στην Ευρωζώνη. 

Η Ισπανία παρέμεινε και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον απόηχο των ανακοινώσεων την περασμένη Παρασκευή των αποτελεσμάτων των ελέγχων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της χώρας.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1% στις 7.784,10 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4% στις 5.820,45 μονάδες, ο DAX 30 κέρδισε 1,5% στις 7.326,73 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 2,4% στις 3.434,98 μονάδες.

Στο Παρίσι η Credit Agricole SA έκλεισε στο +7,4% μετά την ανακοίνωση της τράπεζες ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank  για την Εμπορική.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε ισχυρά κέρδη 2,8%, ενώ ο ελβετικός SMI κέρδισε 1,7%.

Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο +2,1% και τον RTS στο -0,1%. Ο τουρκικός ISE 100 κέρδισε 0,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, συρρικνώθηκε για 14ο διαδοχικό μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, διογκώνοντας τους φόβους πως η περιοχή βρισκόταν σε ύφεση στο γ΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 46,1 μονάδες, μετά από μικρή αναθεώρηση των προσωρινών εκτιμήσεων του προηγούμενου μήνα που εμφάνιζαν το δείκτη στις 46 μονάδες. Μπορεί ο δείκτης να είναι βελτιωμένος σε σχέση με τον Αύγουστο, παραμένει ωστόσο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που καταδεικνύει συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα σε μηνιαία βάση.

Στο μεταξύ, μεγάλωσε ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα και υπενθυμίζοντας τη δυσχερή θέση, στην οποία έχει οδηγήσει η δημοσιονομική κρίση τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., συνολικά 18,196 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν εκτός της αγοράς εργασίας τον Αύγουστο, μέγεθος αυξημένο κατά 34.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο από την αρχή καταγραφής του μεγέθους τον Ιανουάριο του 1995.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να φτάσει το 11,4% του εργατικού δυναμικού τον Αύγουστο, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανάλογο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σημειώνεται ότι η Eurostat αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για την ανεργία του Ιουλίου, κάνοντας λόγο για το νέο ιστορικό υψηλό του 11,4% από 11,3% που είχε εκτιμήσεις προηγουμένως.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1628919

No comments: