8.10.12

έβαλε κόκκινα ο Τσάβες


Με ποσοστό 54% επικράτησε ο Ούγκο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βενεζουέλα, ανανεώνοντας για άλλα έξι χρόνια τη θητεία του στα ηνία της χώρας.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Τσάβες για την επανεκλογή του.
«Του εκφράζω τα συγχαρητήρια μου», δήλωσε ο Καπρίλες στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους που τον ψήφισαν, δίνοντας του περίπου το 45% των ψήφων.
« Πρέπει να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις », ανέφερε χαρακτηριστικά ο 40χρονος Καπρίλες. «Συμβάλλαμε στο να ανοίξει ένας δρόμος και αυτός ο δρόμος βρίσκεται μπροστά μας , δεν θα αφήσω μόνη σχεδόν τη μισή χώρα» πρόσθεσε.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ήταν η δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση του Ούγκο Τσάβες, που βρίσκεται ήδη 14 χρόνια στην εξουσία.
Την επανεκλογή Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας χαιρέτισαν οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, Κριστίνα Κίρχνερ, Ραφαέλ Κορέα και Εβο Μοράλες.
« Ούγκο, όργωσες, έσπειρες, πότισες και σήμερα είναι η ημέρα της συγκομιδής» , έγραψε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ στον λογαριασμό της στο Τwitter.
« Ο Τσάβες νικητής περίπου 10 μονάδες διαφορά! Ζήτω η Βενεζουέλα, ζήτω το Μεγάλο Κόμμα, ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση!» έγραψε στο Twitter και ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Για « θρίαμβο της δημοκρατίας » στη Βενεζουέλα έκανε λόγο και ο στενός σύμμαχος του Τσάβες ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες.
« Η νίκη του Τσάβες είναι νίκη όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής που μάχονται για την αξιοπρέπεια, την κυριαρχία και το μέλλον τους », τόνισε ο Μοράλες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του.
Οι υποστηρικτές του Τσάβες, είχαν ξεκινήσει από νωρίς τους πανηγυρισμούς, ενώ ανέμεναν τα αποτελέσματα των εκλογών.
Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τσάβες δημοσίευσαν στο Twitter, πανηγυρικά μηνύματα πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, είχε στείλει το εξής μήνυμα: «Η τέλεια νίκη! Η πατρίδα κέρδισε».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242339

No comments: