10.10.12

«Χρειάζεται νέο κούρεμα του χρέους», λέει ο Γ. Σταθάκης

«Χρειάζεται υποχρεωτικό κούρεμα του χρέους [...] De facto», δήλωσε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.

«Επιμένω σ’ αυτό. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος το ΔΝΤ το 2013, σε ένα χρόνο από σήμερα, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν έχει συμβεί κάτι δραματικά διαφορετικό», είπε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν αποκομίσαμε καμία απάντηση σε τρία βασικά ερωτήματα.

«Το πρώτο: τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει η Ελλάδα; 9, 11 ή 13 δισ; Τι μεταρρυθμίσεις και μέχρι πότε; Το δεύτερο: πότε θα δοθεί η δόση, η οποία, υπενθυμίζω, λόγω συμβατικών υποχρεώσεων του μνημονίου, έπρεπε να δοθεί από το Σεπτέμβριο. Το τρίτο: αν η παράταση του ελληνικού προγράμματος, όπως δόθηκε, υποδηλώνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ενταχθεί σε μια νέα ρύθμιση που θα γίνει στην Ευρώπη, μετά το Νοέμβριο, ή κάπου αργότερα, όταν θα αφορά και άλλες χώρες -την Κύπρο, την Ισπανία και πιθανόν πολλές άλλες».

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι ήταν μια επίσκεψη «που δήλωσε ένα “παρών” της Γερμανίας, για πολιτικούς λόγους, εν μέσω, όμως, μιας βαθιάς κρίσης του ελληνικού προγράμματος, καθώς σέρνεται και θα συνεχίσει να σέρνεται από ό,τι φαίνεται, πριν παρθούν άλλες αποφάσεις - «ποιες είναι αυτές, δεν ξέρουμε».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι «μαύρο πρόβατο» μέσα σε μια μέρα, καθώς, όπως είπε, «δεν άλλαξε κάτι από τη στιγμή που υπέγραψε το Μνημόνιο 2».

«Δεν μεταβάλλεται αυτό. Αυτό που σίγουρα μεταβάλλεται και είναι δεδομένο, είναι ότι η Γερμανία και οι εταίροι υποστηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους και με την επίσκεψη Μέρκελ επικυρώνεται αυτό», επισήμανε.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=478839

No comments: