10.10.12

Oλάντ-Ραχόι: «Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ»


Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της ανάγκης εξεύρεσης οριστικής λύσης έως το τέλος του έτους τάχθηκαν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. «Πρέπει να βρούμε λύση για την Ελλάδα μόλις παραλάβουμε την έκθεση της τρόϊκας. Εφόσον η Ελλάδα επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να αποκτήσει την υποστήριξη της Ευρώπης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δική μας θέληση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρως στην ευρωζώνη», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Ολοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ, μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε», είπε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας. Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «στην Ελλάδα συμβαίνουν και καλά πράγματα».



«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και οι άλλες χώρες να πάρουν τις αποφάσεις που αρμόζουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες έστειλαν κοινό μήνυμα προς το Βερολίνο για την ανάγκη να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη.

Ο Μαριάνο Ραχόι αναγνώρισε ότι στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν είναι ικανοποιητικά, «ούτε για την Ισπανία, ούτε για τις υπόλοιπες χώρες».

Για την Ισπανία συμπλήρωσε ότι ισχύει το ποσοστό ύφεσης 1,7% για το 2012, «όμως τελικά μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη από την πρόβλεψή μας».

Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ισπανία, ούτε στη Γαλλία μπορεί να υπάρξει θετικός ρυθμός, είχε πει λίγο νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος, απαντώντας στην ίδια ερώτηση.

Λαγκάρντ: Συμβαίνουν καλά πράγματα στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε - μέσω του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg - τις θέσεις της περί προόδου στην Ελλάδα, αλλά και ανάγκης να γίνουν και άλλα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως οι προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ελλάδα αποτυγχάνουν.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι στην Ελλάδα «συμβαίνουν και καλά πράγματα» και ως παράδειγμα έφερε τη βελτίωση στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανταγωνιστικότητας.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4758918

No comments: