19.10.12

και η Αστούριας

Αλλες δύο ισπανικές αυτόνομες περιφέρειες, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η Αστούριας, ζητούν οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, προσφεύγοντας στον μηχανισμό του ειδικού Ταμείου Ρευστότητας Αυτονομιών (FLA).
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι θέλουν να αντλήσουν 355 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης, περίπου 189 εκατ. από αυτό το ποσό θα διατεθούν για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Αυτόνομης Περιφέρειας, ενώ τα άλλα 166 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ελλείμματός της.
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, μία τουριστική περιοχή στη Μεσόγειο, που προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, στα τέλη Ιουνίου κατέγραψε δημόσιο έλλειμμα ύψους 4,673 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχο με το 17,5% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, ποσοστό που ξεπερνά αρκετά τον μέσον όρο της χώρας (14,2%).
Τη συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης έχουν ζητήσει ήδη η Καταλονία, η Βαλένθια, η Μούρθια, η Ανδαλουσία, οι Κανάριες Νήσοι και η Καστίγια-Λα Μάντσα.
Η χρηματοδότηση του μηχανισμού του FLA εξασφαλίζεται κατά 8 δισ. ευρώ από την έκδοση τραπεζικών ομολογιών, κατά 6 δισεκ. από τα έσοδα του κρατικού λαχείου, ενώ τα άλλα εναπομείναντα 4 δισεκ. ευρώ καλύπτονται απ' ευθείας από το υπουργείο Οικονομικών.
Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό πως και η Αστούριας στη βόρεια Ισπανία ζητά 261,7 εκατ. ευρώ από το ειδικό Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομιών

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245799.

No comments: