19.10.12

Φαρμακοβιομηχανία: Ασύμφορη η παραγωγή φαρμάκων μετά το νέο δελτίο τιμών


Ένα βήμα πριν την απόφαση για απόσυρση πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων από την αγορά φαίνεται να βρίσκεται η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, αν τελικά ισχύσουν οι τιμές – ειδικά για τα γενόσημα που κυκλοφόρησαν μετά το 2000- που καθόρισε ο ΕΟΦ και ενέκρινε ο αναπλ. υπουργός υγείας Μάριος Σαλμάς.

Παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου εκτιμούν πως με τις οριζόντιες και σε αρκετές περιπτώσεις άδικες οριζόντιες μειώσεις που αποφασίστηκαν, καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις οικονομικά ασύμφορη η κυκλοφορία ελληνικών γενόσημων φαρμάκων από τις βιομηχανίες, καθώς η τιμή που δίνει το νέο δελτίο τιμών βρίσκεται οριακά κοντά ή ακόμη και κάτω από το κόστος της παραγωγής.

Η αρχική σκέψη ήταν να «προστατευθεί» η τιμή των σκευασμάτων που κυκλοφόρησαν πριν το 2000, ώστε να συνεχιστεί η διάθεσή τους στην αγορά. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από τον κύκλο της βιομηχανίας φαρμάκου, ενώ η μείωση για πολλά πρωτότυπα φάρμακα που έληξε η πατέντα τους κυμάνθηκε στο 3-5%, η μείωση για τα αντίστοιχα γενόσημα τους, τα οποία πήραν άδεια μετά το 2000, άγγιξε ακόμη και το 50%.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, το νέο δελτίο τιμών θα αποτελέσει ταφόπλακα για το τζίρο πολλών μελών, οπότε το ενδεχόμενο της διακοπής παραγωγής πολλών σκευασμάτων είναι πλέον πολύ ορατό. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, υποστηρίζουν πως η αγορά θα κατακλυστεί από φτηνά γενόσημα που παράγοντες σε ώρες του τρίτου κόσμου, ή τα σκευάσματα που θα αποσυρθούν θα αντικατασταθούν στο τέλος από άλλα ακριβότερα.

Οι πληροφορίες θέλουν ακόμη πολλές βιομηχανίες του φαρμάκου να ετοιμάζουν από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο υγείας για τις περικοπές που αποφασίστηκαν. Ο αναπλ. υπουργός Μάριος Σαλμάς υπερασπίζεται πάντως προς το παρόν το νέο δελτίο τιμών, δηλώνοντας πως «μετά την μείωση των τιμών των φαρμάκων που σε μερικές περιπτώσεις πέφτει στη μισή τιμή, αλλά και στο ¼, και οι πολίτες έχουν φθηνότερο φάρμακο, προχωρούμε στην εφαρμογή του θετικού καταλόγου συνταγογραφημένων φαρμάκων  που θα επιφέρει  150 εκατ. ευρώ επιπρόσθετο όφελος  για τον ΕΟΠΥΥ, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη φάση της φαρμακευτικής μας μεταρρύθμισης». 

http://www.capital.gr/news.asp?id=1644838

__________________________________________

οι άλλοι που φεύγουν είναι χαζοί;
 

No comments: