19.10.12

Από τα χέρια της Merkel στα χέρια του Schaeuble η επιταγή για την Αθήνα

Η μόνη σαφής οδηγία της Συνόδου Κορυφής για το «θέμα» της Ελλάδας είναι ότι θα το χειριστεί πλέον ο κ. Schaeuble στις 12 Νοεμβρίου, αν όλα έχουν πάει καλά με τις «προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης.

Βέβαια το «κλίμα» μεταξύ των εταίρων στην ευρωζώνη (και όχι στην Ε.Ε.) έχει βελτιωθεί σημαντικά με πρωτοβουλία της Α. Merkel η οποία σήμερα το πρωί δέχθηκε να συναντήσει εκ νέου τον κ. Σαμαρά για να επιβεβαιώσει μπροστά σε όλους ότι «υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά»...

Τα όρια στα οποία μπορούσε να διαχειρισθεί πολιτικά η Σύνοδος Κορυφής την υπόθεση της αποκατάστασης της δανειοδότησης της Ελλάδας με τις δόσεις του Ιουνίου (31,5 δισ. ευρώ) και του Σεπτεμβρίου (5 δισ. ευρώ) εξαντλήθηκαν στην υποστηρικτική ανακοίνωση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης (με πρωτοβουλία Juncker και την προτροπή της Merkel) αφού στην περιοχή των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις για την στήριξη της Αθήνας.

Η «σιωπή» όμως του ΔΝΤ παραμένει σαν το μεγάλο ερώτημα για το πώς θα περάσουν οι… εβδομάδες μέχρι την εκταμίευση της δόσης (ή τμημάτων των δόσεων). Τα στελέχη του διευκρίνισαν χθες στις Βρυξέλλες, σε όλους τους τόνους, (σε όσους ενδιαφέρθηκαν να έχουν μία από πρώτο χέρι ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πέρα από την πληροφόρηση που έδωσε ο κ. Σαμαράς) ότι το πρόγραμμα της Αθήνας δεν κατεβάζει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ούτε... με θαύματα.

Αντίθετα υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως ο «βομβαρδισμός» του 2013 με το πακέτο των μέτρων ύψους 9,2 δισ. ευρώ (που έχει συμφωνηθεί με το ΥΠΟΙΚ) απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον στόχο μείωσης του χρέους εξαιτίας της πολύ μεγαλύτερης ύφεσης που θα προκαλέσει! 

Η πίεση που φαίνεται ότι θα ασκήσει σήμερα στην κα Merkel ο κ. Σαμαράς είναι να αποφύγει την κατάτμηση της εκταμίευσης της δόσης, κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να κινούνται κάποια στελέχη της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση από τούδε και στο εξής αυτό που φαίνεται να αποκτά πρωταρχική σημασία είναι οι... πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης μέχρι την ώρα που ο κ. Schaeuble με το Eurogroup θα αποφασίσουν το με πόσα και πώς, θα συνεχίσουν την χρηματοδότηση της Αθήνας.

Γιατί το ότι θα δώσουν χρήματα έχει ήδη αποφασισθεί με την κα Merkel και τον κ. Hollande. 

Άλλωστε δεν είναι μόνο οι αμερικάνικες εκλογές που προϋποθέτουν αποφυγή «ατυχημάτων» στην Ευρώπη, είναι και οι γερμανικές εκλογές που έρχονται σε λιγότερο πλέον από ένα χρόνο.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1644256

Τη βεβαιότητα ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, μόλις υιοθετηθεί η έκθεση της τρόικας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την καταβολή της δόσης και πρόσθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Σύνοδος Κορυφής υπογράμμισε την ανάγκη να επισπευσθεί η εκταμίευση της δόσης, καθώς «οικονομία και κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους, το αίμα της οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν, η ανεργία είναι εφιαλτική και ο κάθε Έλληνας περνάει ένα προσωπικό δράμα».

«Βρήκα κατανόηση από την πλευρά των ηγετών, ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επέμεινε πως το κλίμα έχει αλλάξει και πλέον επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Όσον αφορά τις συναντήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «η κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας σε όσα εξελίσσονται σήμερα».

Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική στήριξη από τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο, επιβεβαίωσε ότι τον προσκάλεσε στην Αθήνα και πως η πρόταση έγινε δεκτή από το Γάλλο πρόεδρο. Ακόμη γνωστοποίησε ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δέχθηκε ανάλογη πρόσκληση και θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Οι ημερομηνίες των επισκέψεων των κ.κ. Ολαντ και Μόντι θα καθοριστούν δια της διπλωματικής οδού.  


ΑΠΕ
http://www.express.gr/news/finance/651586oz_20121019651586.php3

No comments: