6.10.12

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις - κατάργηση ελάχιστου ποσοστού ελληνικού Δημοσίου -

Κατατέθηκε χθες προς κύρωση από τη Βουλή, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Βελτιώσεις οι οποίες, όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή δημοσιονομική προσαρμογή και σταδιακή επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Μεταξύ των διατάξεων περιλαμβάνεται και η κατάργηση ελάχιστου ποσοστού ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται:
1. Η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού ελληνικού Δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες. Πέραν του ανασταλτικού τους ρόλου στην εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η συμβατότητα των μετοχών golden shares με το ενωσιακό δίκαιο και ειδικότερα με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων έχει τεθεί εν αμφιβόλω μετά την έκδοση αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για παρόμοιες μετοχές άλλων κρατών-μελών. Πλέον το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι υποχρεωμένο να κρατά ένα minimum συμμετοχής στις εταιρείες ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Επίσης δεν χρειάζεται προηγούμενη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την πώληση πακέτου μετοχών μεγαλύτερο του 20%.
2. Η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με το νέο μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, Οι βελτιώσεις που επέρχονται στο θεσμικό πλαίσιο θα επιταχύνουν τις αποκρατικοποιήσεις εν εξελίξει σχετικά με το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, την Κασσιώπη στην Κέρκυρα και το Αφάντου στη Ρόδο και θα διευκολύνουν τις μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις. Μεταξύ των αλλαγών, η δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ με τη μέθοδο sale and leaseback, η εισαγωγή νέας κατηγορίας χρήσεων υπό τον τίτλο «Παραθεριστικό - Τουριστικό Χωριό» και η επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων υπέρ του Ταμείου κατά το πρότυπο του νόμου περί Ολυμπιακών έργων.
3. Η ρύθμιση λοιπών κατεπειγόντων θεμάτων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1811492&nt=103

No comments: