5.10.12

ΔΝΤ: Δόση μόνο εάν είναι βιώσιμο το χρέος

Σαφέστατο μήνυμα προς την Αθήνα αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους έστειλε το ΔΝΤ, αποσαφηνίζοντας ότι δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο από την επόμενη δόση για την Ελλάδα εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο ή εάν δεν υπάρχει δέσμευση για κάλυψη του κενού χρηματοδότησης στο πακέτο στήριξης.

«Για να προχωρήσουμε πρέπει να υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία: χρειαζόμαστε βιωσιμότητα του χρέους και διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης. Θα πρέπει να υπάρχουν και τα δύο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, και συμπλήρωσε: «Ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ικανοποιηθούν αυτές οι δύο απαιτήσεις στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Επισημαίνεται ότι βάσει του προϋπολογισμού της χώρας το χρέος θα αγγίξει το 2013 το 173% του ΑΕΠ. Η βιωσιμότητά του, όμως, βάσει του ΔΝΤ, απαιτεί στόχο μείωσης στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι με τα μέτρα που βρίσκονται επί τάπητος στην Ελλάδα δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό.

Ο κ. Rice δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα μεταξύ των στελεχών της τρόικας και της κυβέρνησης. Διευκρίνισε πάντως ότι είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν αμέσως αποφάσεις.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/730200/Article.aspx

No comments: