7.10.12

Σχέδιο νόμου για ιδιωτικοποιήσεις με υπερεξουσίες στο ΤΑΙΠΕΔ

Ολη η κυβέρνηση τρέχει για τις αποκρατικοποιήσεις. Και προς την κατεύθυνση αυτή, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «εξοπλίζεται» με νέες εξουσίες έτσι ώστε να προχωρήσει απερίσπαστα στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Ενδεικτικό της πίεσης που υπάρχει, είναι ότι χθες η διοίκηση του Ταμείου συναντήθηκε με την τρόικα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συμφωνήσουν για την πορεία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, χθες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο κυρώνει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα και αφορούσαν τον διορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του θέματος της ελάχιστης συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στις προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις. Επίσης με το ίδιο σχέδιο νόμου παρέχονται νέες υπερεξουσίες στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προωθηθεί απερίσπαστα η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Μάλιστα στην Αιτιολογική Εκθεση του σχεδίου νόμου, για τις νέες ρυθμίσεις-υπερεξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση επικαλείται επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Οι παρούσες ρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, «επιβάλλονται από άμεσους και επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς είναι απολύτως αναγκαίες για την αποτελεσματική, ταχεία και αποδοτική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων και την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους».
Με τις νέες τροποποιήσεις, στο ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να μεταβιβαστούν κάθε είδους εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (όχι μόνον η κυριότητα), παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back), προστίθενται ειδικές χρήσεις γης για τη δημιουργία παραθεριστικών οικισμών σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, η δυνατότητα αξιοποίησης του αιγιαλού σε επενδυτικά σχέδια, η μείωση του χρόνου των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, η χρονική επέκταση του θεσμού της επιφανείας στην εκμετάλλευση ακινήτων και πολλά άλλα. Στις σημαντικές τροποποιήσεις που επιφέρει ο νόμος, προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ενιαίου μητρώου ακινήτων το οποίο όμως θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Με τις νέες ρυθμίσεις, διευκολύνονται σημαντικά σχέδια αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, με έμφαση στο Ελληνικό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_06/10/2012_497790

No comments: