3.10.12

ΔΝΤ: Θα διαρκέσει μία δεκαετία η κρίση

Την εκτίμηση ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Την εκτίμηση ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ουγγρικό website Portfolio.hu, ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό και μια πραγματική ενίσχυση της αγοραστικής του δυνατότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.
Ωστόσο, αν και η προσοχή είναι στραμμένη αυτή τη στιγμή κυρίως στα προβλήματα της Ευρώπης, ο ίδιος τόνισε πως και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν.
«Δεν έχει χαθεί ακόμη μία δεκαετία... Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία από την αρχή της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Ο κ. Μπλανσάρ αναφέρθηκε και στην Ιαπωνία, λέγοντας πως η χώρα είναι και αυτή αντιμέτωπη με μια «πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή», η οποία «θα χρειαστεί δεκαετίες για να επιλυθεί».
 
Πολ Κρούγκμαν: Η υπερκατανάλωση είναι το «κλειδί» κατά της ύφεσης
Η υπερκατανάλωση είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ύφεσης, υποστηρίζει από την πλευρά του ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν από το Βελιγράδι, όπου αύριο θα δώσει διάλεξη για τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
«Στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων», δήλωσε ο αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Κληθείς μάλιστα να εκτιμήσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία σήμερα, ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρώπη.
«Με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαγοράστηκε λίγος χρόνος αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για τις υπερχρεωμένες χώρες από αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα», επισήμανε ο νομπελίστας οικονομολόγος. Πρόσθεσε δε ότι, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, ακολουθήθηκε λάθος τακτική.
«Έγινε μεγάλο λάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν παραιτήθηκαν από την παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων. Έπρεπε να συνεχίσουν να τα παρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα. Αντί για αυτό, επέλεξαν τη λιτότητα, κάτι που το 2010 αποδείχθηκε καταστροφικό και παράτεινε την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το μάθημα που πήραμε από τη Μεγάλη Ύφεση είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποκτά δευτερεύουσα σημασία», συμπλήρωσε ο κ. Κρούγκμαν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2241045

No comments: