3.10.12

Ισπανία: Σε ιδιώτες επενδυτές ο έλεγχος της κακής τράπεζας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos δήλωσε σήμερα ότι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης κακής τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στο κρατικό ταμείο διάσωσης για τις ισπανικές τράπεζες.

Μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο De Guindos δήλωσε ότι οι τράπεζες θα μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία από την αγορά των ακινήτων στην κακή τράπεζα σε τιμές "που θα συνδέονται με την πραγματική οικονομική τους αξία" μετά από ενδελεχή μελέτη της ποιότητας τους.

Αυτό το επίπεδο τιμών "θα διασφαλίσει ότι (η κακή τράπεζα) είναι κερδοφόρα και θα επιτρέψει στους ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία", δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει το 55% των μετοχών και του μη διασφαλισμένου χρέους της κακής τράπεζας να βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών.

Η κακή τράπεζα θα είναι έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο De Guindos, προσθέτοντας ότι αρχικά θα μεταβιβάσουν τα τοξικά στοιχεία από την αγορά κατοικιών οι τέσσερις κρατικοποιημένες τράπεζες. Οι τέσσερις κρατικοποιημένες τράπεζες είναι οι Bankia SA (BKIA.MC), Novagalicia Banco, Catalunya Bank και Banco de Valencia SA (BVA.MC).

Ο De Guindos πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κακή τράπεζα τις επόμενες ημέρες.

Η Ισπανία προχώρησε στη σύσταση της κακής τράπεζας, κυρίως για τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από την αγορά ακινήτων μετά την κατάρρευση των τιμών, στο πλαίσιο των όρων που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ ($129 δισ.) σε οικονομική βοήθεια για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της κλάδου.

© Dow Jones Newswires

No comments: