22.10.12

«Αποφασιστικά μέτρα» θα λάβει ο στρατός του Λιβάνου - Αρματα μάχης αναπτύχθηκαν στη Βηρυττό


Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία κρίσιμη φάση μετά τη δολοφονία του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που οδήγησε σε βίαια επεισόδια και ότι θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να αποτραπεί το χάος.
Παράλληλα ζήτησε από τους πολιτικούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. «Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν τη στάση και τις απόψεις τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο στρατός.
«Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών έδειξαν χωρίς καμία αμφιβολία ότι η χώρα περνά πολύ κρίσιμες στιγμές και ότι η ένταση έχει φθάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδο σε ορισμένες περιοχές», επισημαίνεται.
«Η ασφάλεια αποτελεί κόκκινη γραμμή, το ίδιο και οι επιθέσεις εναντίον επίσημων θεσμών και δημοσίων ή ιδιωτικών συμφερόντων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που καλεί «όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, να ενεργήσουν με υπευθυνότητα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο».
Η ανακοίνωση έγινε ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες σε διάφορες πόλεις του Λιβάνου μετά την κηδεία του επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών Ουισάμ Αλ Χασάν που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση.
Οι χειρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Τρίπολη, όπου ένα εννιάχρονο κορίτσι ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον τρεις νεκρούς σε συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.
Σύμφωνα με το Reuters, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και στρατού στη νότια Βηρυτό, στην Ταρίκ αλ Τζαντιντά, σουνιτική περιοχή που συνορεύει με τα σιιτικά προάστια. Ο στρατός έχει αποκλείσει αρκετούς δρόμους στην περιοχή.
Η δολοφονία του αλ Χάσαν, ενός 47χρονου σουνίτη που είχε ταχθεί ανοικτά κατά του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η συριακή κρίση εξαπλώνεται στον Λίβανο.
Η αντιπολίτευση στο Λίβανο κατηγορεί τον Ασαντ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και την κυβέρνηση ότι δεν την απέτρεψε, ενώ ζήτησε τη παραίτηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι. Ο Μικάτι υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο, αλλά ο πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν του ζήτησε να συνεχίσει να ασκέι τα καθήκοντά του.
Χιλιάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία του αλ Χασάν χθες στη Βηρυτό, μετατρέποντας την τελετή σε πολιτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του Μικάτι και της Συρίας.
Ομάδα οργισμένων διαδηλωτών αποχώρησε από την κηδεία και επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του πρωθυπουργού. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Λιβάνου στις έρευνες γύρω από την επίθεση της Παρασκευής, στην οποία, εκτός από τον αλ Χασάν, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον άλλα δύο άτομα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2246373

Άρματα μάχης έχει αναπτύξει στη Βηρυτό ο λιβανικός στρατός, μετά τις αναταραχές που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα, στον απόηχο της δολοφονίας του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και στρατού στη σουνιτική περιοχή Ταρίκ αλ Τζαντιντά που συνορεύει με τα σιιτικά προάστια. Ο στρατός έχει αποκλείσει αρκετούς δρόμους στην περιοχή. 

http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=57711

No comments: