5.10.12

Διαπραγματεύσεις συγχώνευσης μεταξύ ΕΤΕ-Eurobank με ουρά ΤΤ - αναστολή ΕΤΕ-ΕΥΡΩΒ

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, από σήμερα 5 Οκτωβρίου και έως ότου οι δύο τράπεζες ενημερώσουν επαρκώς το επενδυτικό κοινό σχετικά με ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε ο πρόεδρος του Χ.Α.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση των τραπεζών, όπου θα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για μια μεταξύ τους συγχώνευση. Μάλιστα, στη συμφωνία ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το Χ.Α. ανακοίνωσε, επίσης, πως αναστέλλεται προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των ΕΤΕ και Eurobank, καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30.
Η μετοχή της Eurobank βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται έως 9%, ενώ κέρδη άνω του 5% κατέγραφε και ο τίτλος της ΕΤΕ.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2241754

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank.

Μάλιστα ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να τρέξουν πολύ γρήγορα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Εθνικής. Σιγή ασυρμάτου σε ό,τι αφορά τις επίσημες δηλώσεις επικρατεί και στην πλευρά της Eurobank.

Οι μετοχές των δυο τραπεζών, πάντως, τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, είναι πιθανό μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Το ντιλ, αν κλείσει, αναμένεται να συμπεριλάβει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο αμφότερες οι τράπεζες συμμετέχουν με ποσοστό περίπου 6%.

Πηγές από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αρνήθηκαν να διαψεύσουν, να επιβεβαιώσουν ή να σχολιάσουν την πληροφορία. Ωστόσο, η κινητικότητα στον κλάδο είναι αυξημένη, ειδικά μετά την ανακοίνωση ότι η Credit Agricole αποφάσισε να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο της Alpha Bank. 

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι υπόλοιποι παίκτες αναδιατάσσουν τη στρατηγική τους καθώς εάν οι δύο τράπεζες (Εθνική, Eurobank) δεν ενεργήσουν από κοινού θα πρέπει να "συγκρουστούν" για την απόκτηση του Τ.Τ., που είναι και η τελευταία μη συστημική τράπεζα που έχει ικανό μέγεθος για να κάνει σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Το ντιλ δεν θεωρείται εύκολο με δεδομένα τη διαφορά κουλτούρας των δύο τραπεζών αλλά και το γεγονός ότι αντίθετα με την Alpha Bank η Eurobank διαθέτει ομάδα ισχυρών μετόχων με συγγενικούς μεταξύ τους δεσμούς (οικογένεια Λάτση), που ουσιαστικά ελέγχουν ποσοστό 45% προ της όποιας ανακεφαλαιοποίησης.

Εντούτοις, τουλάχιστον τυπικά, το γεγονός αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα στις ευρωπαϊκές και στις εγχώριες εποπτικές αρχές. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση που απαιτείται, με δεδομένο ότι η διοίκηση της Εθνικής πρακτικά ελέγχεται από το κράτος. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεδομένων των συνθηκών και της συγκυρίας η πολιτική βούληση υπάρχει.

Σε περίπτωση συγχώνευσης το συνολικό ενεργητικό (Eθνική, Eurobank) φτάνει τα 177,7 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις αντιστοιχούν σε 121,2 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 89 δισ. ευρώ.

Η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4 δισ. για την Eurobank.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/730171/Article.aspx

No comments: