16.10.12

Financial Times: Ένα διαφορετικό μνημόνιο θα υπογράψει η Ισπανία

Δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Η Μαδρίτη έχει βρει τη φόρμουλα για να προχωρήσει σε αίτημα βοήθειας υπογράφοντας μεν μνημόνιο, το οποίο θα είναι διαφορετικό από αυτό που έχει επιβληθεί στις άλλες χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Μάλιστα, η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει να λάβει την έγκριση παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του νέου μηχανισμού αγοράς ομολόγων που δημιούργησε, ουσιαστικά για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στα επιτόκιά της.

Η εφημερίδα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως υπογραμμίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, να μη χρειαστεί τελικά να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων η ΕΚΤ, απλά να υπάρχει σε ετοιμότητα ο μηχανισμός ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια.

Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι το αίτημα είναι αποφασισμένο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι άλλες χώρες της ευρωζώνης και ειδικά η Ιταλία.


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=59015&Itemid=161

No comments: