9.10.12

#geonpi Τα «περιστέρια» αναγκάζουν τον Ολάντ σε υπαναχώρηση

Σε μερική αναπροσαρμογή των σχεδιασμών της στο φορολογικό φαίνεται ότι προσανατολίζεται η γαλλική κυβέρνηση, μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη γαλλική επιχειρηματική κοινότητα.
Καταλύτης για την απόσυρση, την περασμένη Πέμπτη, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου με τον επιχειρηματικό κόσμο στάθηκε η διαδικτυακή συσπείρωση νέων επιχειρηματιών υπό τον αυτοσαρκαστικό τίτλο «Les Pigeons» («Τα Περιστέρια»).
Στη γαλλική αργκό, η λέξη έχει την έννοια του «κορόιδου», έμμεση αναφορά στο ρόλο τον οποίο οι επιχειρηματίες - δημιουργοί της ομάδας βλέπουν για τον εαυτό τους σε μια Γαλλία με σημαντικά αυξημένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.
Από τις 28 Σεπτεμβρίου η σελίδα τους στο facebook έχει ξεπεράσει τα 64.000 μέλη, ενώ το αντίστοιχο hashtag στο twitter « #geonpi » έκανε τάχιστα το γύρο του κόσμου.
Εμπνευστής της κίνησης ήταν ο Κάρλος Ντίαζ, γενικός διευθυντής της εταιρείας Kwarter, ο οποίος αναδημοσίευσε με σχόλιο στο facebook άρθρο του Ζαν Νταβίντ Σαμπορεντόν, επικεφαλής του Ταμείου Επιχειρηματιών του Διαδικτύου, στην οικονομική εφημερίδα La Tribune
Στο άρθρο περιγράφονταν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτές θα είχαν για όσους κάνουν τα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα.
Σημειώνεται ότι οι εμπνευστές της κίνησης προέρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων με κύριο άξονα δράσης το διαδίκτυο, και δηλώνουν ότι δεν εκφράζονται μέσα από τις παραδοσιακές επιχειρηματικές ενώσεις.
Σήμερα, οι Γάλλοι επιχειρηματίες πληρώνουν 19% φόρο επί των κερδών (συν 15,5% σε εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση). Τα μέτρα που προέβλεπε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης των σοσιαλιστών είχαν σαν άξονα την εξίσωση του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών με το φόρο επί των εισοδημάτων φυσικών προσώπων.
Πρακτικά αυτό θα οδηγούσε όσες επιχειρήσεις είχαν ετήσια κέρδη άνω των 150.000 ευρώ μέσα στο 2013, να αποδώσουν στο γαλλικό κράτος φόρο 45%, δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2012. Συνυπολογίζοντας δε και τις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση, η φορολογία θα ξεπερνούσε το 60%.
Τα «Περιστέρια» κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη στροφή στη φορολογική πολιτική της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι θα «αποκεφαλίσει» οικονομικά την επιχειρηματική τάξη, κυρίως τους νέους επιχειρηματίες και τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, θα πνίξει τις επενδύσεις στην τεχνολογική καινοτομία και θα κάνει την ίδρυση νέων, μικρών επιχειρήσεων σχεδόν αδύνατη.
«Η κυβέρνηση της Γαλλίας περνά τους Γάλλους επιχειρηματίες για κορόιδα (pigeons)», σημειώνεται στη σελίδα του κινήματος στο facebook. Παράλληλα, γίνεται λόγος για συνολική έκθεση της γαλλικής οικονομίας σε μεγάλους κινδύνους.
Η δυναμική του κινήματος υποχρέωσε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ερό, Πιερ Μοσκοβισί, να ξεκινήσει, μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου, έκτακτες συνομιλίες με τους επιχειρηματικούς φορείς.
Η ανεργία στη Γαλλία βρίσκεται σε υψηλά δεκαπενταετίας, ενώ οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας για το 2013 μιλούν για ύφεση 0,2%,
Οι φωνές οι οποίες αναρωτιούνται πώς θα συμβιβαστούν οι προεκλογικές διακηρύξεις Ολάντ με την ανάγκη για συνεργασία κυβέρνησης - επιχειρηματιών με στόχο την ανάπτυξη αυξάνονται.
Την ίδια στιγμή όμως, η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η αριστερή αντιπολίτευση κάνουν λόγο για υποχώρηση προς όφελος των επιχειρηματιών και σε βάρος των μισθωτών.
Για «νέα αφεντικά, που λόγω καλών καρνέ και δημοσίων σχέσεων κατάφεραν να περάσουν για φτωχά θύματα» έκανε λόγο ο βουλευτής των σοσιαλιστών και εισηγητής του προϋπολογισμού στη Βουλή Κριστιάν Εκέρ.
Για «προχειρότητα και έλλειψη πολιτικής και τεχνικής προετοιμασίας» από πλευράς κυβέρνησης έκανε λόγο η βουλευτής των σοσιαλιστών Μαρί Νοέλ Λινεμάν, ενώ για άσχημα νέα για τον κόσμο της εργασίας έκανε λόγο ο προεδρικός υποψήφιος της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242914

No comments: