16.10.12

Handelsblatt: Σε τροχιά σύγκρουσης Μέρκελ - Στάινμπρουκ για την Ελλάδα

Σε άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt γίνεται αναφορά στην επικείμενη πρώτη σύγκρουση στο κοινοβούλιο μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.
Εκτενή δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τον τρόπο που χειρίζονται την ελληνική κρίση Μέρκελ και Στάινμπρουκ περιλαμβάνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.
Σε άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt γίνεται αναφορά στην επικείμενη πρώτη σύγκρουση στο κοινοβούλιο μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.
Την Πέμπτη η καγκελάριος θα προβεί σε ανακοίνωση για τις θέσεις της Γερμανίας στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα ξεκινήσει λίγες ώρες αργότερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται να βρεθούν οι θέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στο ζήτημα της Ελλάδας.
«Με την κυβερνητική ανακοίνωση αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013. Η καγκελάριος θέλει να προετοιμάσει στη Βουλή το έδαφος για μια στροφή στο ζήτημα της Ελλάδας, στροφή που έχει αποφασιστεί ήδη στο εσωτερικό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζουν το έδαφος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μέχρι πρόσφατα μια μεγάλη μερίδα του κόμματος είχε διαφορετική άποψη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέα ψηφοφορία», παρατηρεί η εφημερίδα.
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι ο Στάινμπρουκ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί αυτά τα δεδομένα. «Η εποχή όπου οι Σοσιαλδημοκράτες βοηθούσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίζει πλειοψηφία έχει περάσει», ακούγεται από σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους, σύμφωνα με τους οποίους στο παρελθόν οι Σοσιαλδημοκράτες διευκόλυναν πολλές φορές την καγκελάριο.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι αν τώρα η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί την αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Ελλάδα θα πρέπει να την δικαιολογήσει και να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, πιστεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Ως απάντηση στην κυβερνητική ανακοίνωση ο Στάινμπρουκ αναμένεται να επικρίνει τις αντιφάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ και να σταθεί στο κόστος της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Με τίτλο «Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει» η Die Welt δημοσιεύει τα πρακτικά μιας συζήτησης που διοργάνωσε η ίδια η εφημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ο Στάινμπρουκ τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, που όμως δεν αναγνωρίζεται στην Γερμανία.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν προοπτική», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και αυτό εξηγεί εν μέρει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα».
«Πολλοί πιστεύουν ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά κρίση χρέους. Όμως αυτό είναι μια επιφανειακή ανάλυση, η οποία οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία. Η κρίση σήμερα είναι κυρίως κρίση των προβληματικών τραπεζών. Πού είναι όμως μια στρατηγική για την ρύθμιση και σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος;», συμπληρώνει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.
Τέλος, σε άρθρο με τίτλο «Μια νέα Νορβηγία, αλλά στη Μεσόγειο» η Handelsblatt αναφέρεται στις ελπίδες της Ελλάδας να λύσει μέρος του οικονομικού της προβλήματος εκμεταλλευόμενη τον ορυκτό της πλούτο.
«Το πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβει το ελληνικό υπέδαφος είναι άγνωστο. Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι το φθινόπωρο του 2013 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2014 θα δοθούν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης. Εικάζεται ότι και στο Αιγαίου υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την εκμετάλλευση των οποίων διαφωνούν Αθήνα και Αγκυρα. Για τις οικονομικές ζώνες στα νότια της Ελλάδα θα πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Λιβύη», αναφέρεται.
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2244928

No comments: