14.10.12

Σβήνει» το ενδιαφέρον για το project φωτοβολταϊκών Ηλιος

ΣΤΙΣ ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί το περίφημο project «Ηλιος», που προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από φωτοβολταϊκά πάρκα και την εξαγωγή της στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία.

Το φιλόδοξο σχέδιο, που είχε συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του περασμένου Οκτωβρίου ως έργο αντιστάθμισης της υφεσιακής πορείας της χώρας και είχε προβληθεί από τον εμπνευστή του, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, ανάπτυξης και μείωσης του δημόσιου χρέους, σήμερα πλέον έχει υποβαθμιστεί στην εκπόνηση μιας μελέτης ελέγχου της βιωσιμότητας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου μικρότερου των 500 MW.

Ενδεικτικό του «ναυαγίου» είναι το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για το θέμα, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε κινηθεί από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το καλοκαίρι του 2011 είχε δηλώσει, με αφορμή και την απόφαση της χώρας του να κλείσει τα πυρηνικά της εργοστάσια, ότι χάρη στην ηλιακή της ενέργεια η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε εξαγωγέα ενέργειας, βοηθώντας πολύ στην οικονομική της ανάπτυξη. Θετικά διακείμενος για το σχέδιο ήταν και ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, που το είχε χαρακτηρίσει «σχέδιο-κλειδί» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Σήμερα πλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα το χρηματοδοτούσε και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει να μελετηθεί ένα μικρό πιλοτικό έργο. Η τρόικα, δε, έχει αποδεχθεί σιωπηλά την υποβάθμιση της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στις υποχρεώσεις του δεύτερου μνημονίου και ήδη από το Μάρτιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της εταιρίας «Πρόγραμμα Ήλιος».
Η εκπόνηση της μελέτης, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, έχει ανατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους συμβούλους του έργου, που είναι η Εθνική Τράπεζα, η ελληνική εταιρία Kantor και η αμερικανική Guggenheims. Η μελέτη αφορά τη δυνατότητα υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος κάτω των 500 MW, ενώ το αρχικό σχέδιο Παπακωνσταντίνου προέβλεπε την εγκατάσταση σε πρώτη φάση φωτοβολταϊκών ισχύος 2.000 MW σε διάφορα σημεία της χώρας και σε δεύτερη φάση μετά το 2017 επιπλέον 8.000 MW.

Το σημαντικότερο από τα ζητήματα που καθιστούν αντιοικονομική την προώθηση ενός project όπως το «Ήλιος» είναι το κόστος αναβάθμισης των δικτύων για τη μεταφορά της από την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας στη Γερμανία. Ενδεικτικές είναι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού κλάδου φωτοβολταϊκών, Γιοργκ Μάγερ. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (BSW) δήλωσε σε ελληνική εφημερίδα πως πιθανώς υπερεκτιμήθηκαν αρχικά ιδέες όπως η δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Μάγερ, οι δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ενώ η αναβάθμιση των δικτύων θα ήταν πολυδάπανη και θα απαιτούσε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί.

http://www.express.gr/news/finance/650309oz_20121013650309.php3

______________________________________

η ματαίωση  του project δεν θα δημιουργήσει 80-100 θέσεις εργασίας...


No comments: