4.10.12

Reuters: "Ασφαλιστής" ισπανικών ομολόγων ο ESM

Η ευρωζώνη μελετά σχέδιο ασφάλισης των ισπανικών ομολόγων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση, η ευρωζώνη μέσω του νέου μηχανισμού διασώσεων ESM θα παράσχει ασφάλιση στους επενδυτές που αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Το σχέδιο θα κοστίσει στο ταμείο διασώσεων περίπου 50 δισ. ευρώ για ένα έτος, και έχει στόχο αφενός να βοηθήσει την Μαδρίτη να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές κεφαλαίου και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Θα δώσει το περιθώριο στην Ισπανία να καλύψει όλες τις δανειακές της ανάγκες και θα πυροδοτήσει τις αγορές ισπανικών ομολόγων από μέρους της ΕΚΤ στιην δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο ESM θα εγγυάται για το πρώτο 20% με 30% κάθε νέου ομολόγου που θα εκδίδει η Ισπανία.

Τονίζεται ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση για το σχέδιο ασφάλισης ομολόγων, που μπορεί να απέχει χρονικά αρκετές εβδομάδες.

Αν πετύχει το σχέδιο, θα έχουν επιτευχθεί δύο βασικοί στόχοι: Η Ισπανία θα έχει διασωθεί χωρίς να αποστραγγίσει το ταμείο διασώσεων και δεν θα υπάρξει μετάδοση στην Ιταλία, σχολιάζουν οι αξιωματούχοι.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/729943/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: