11.4.13

ΟΠΑΠ + ΙΝΛΟΤ = πολλά λεφτά και σίγουρα

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που έχουν δημιουργήσει στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης οι χειρισμοί της διοίκησης του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, σε σχέση με την Intralot, είναι το εξώδικο-βόμβα που κοινοποίησε το σχήμα διεκδίκησης του 33% του ΟΠΑΠ, Emma-Delta (στο οποίο μετέχουν ο όμιλος Μελισσανίδη και το επενδυτικό Fund PPF, μέσω του Jiri Smejc), όχι μόνο στους καθ' ύλην αρμοδίους πλέον, αλλά και στον προϊστάμενο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η Εmma-Delta, με πολύ σκληρή γλώσσα, προειδοποιεί τη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ακυρότητας της γενικής συνέλευσης κι ότι δεν πρόκειται να απαλλαχθεί των ευθυνών της "για την αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση του τεχνολογικού παρόχου" (δηλαδή της Intralot), αλλά και για τις υπέρογκες δεσμεύσεις που δημιουργεί αδιαφανώς "για τον οποιονδήποτε αγοραστή του ΟΠΑΠ". 

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στο εξώδικο γίνεται λόγος για "εσωτερική πληροφόρηση ενός εκ των υποψηφίων, οικονομικό πλεονέκτημα υπέρ του ιδίου υποψηφίου αμέσως ή εμμέσως, διαρκή πλεονεκτική θέση του ιδίου, ακόμη και αν επιλεγεί άλλος υποψήφιος αγοραστής λόγω του οικονομικού αντικειμένου και της διάρκειας της σύμβασης".
Η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί ίσως τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η Intralot επέμεινε αρχικά στην υπογραφή της σύμβασης με τη διαδικασία του εδώ και τώρα, αρνούμενη να παρατείνει την προσθεσμία ισχύος της προσφοράς της, που έληγε σήμερα, δέχθηκε τελικά να δώσει παράταση προκειμένου να κατατεθούν και να μελετηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός 20 ημερών, ώστε στη συνέχεια να ανακηρυχθεί "οριστικός ανάδοχος" (χθες ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος) και κατόπιν άλλων 15 ημερών να γίνει η υπογραφή της σύμβασης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία του διαγωνισμού, η σύμβαση ενδέχεται να ανατραπεί από τον νέο ιδιοκτήτη, πιθανώς σε διαμάχη με την εταιρεία του κ. Κόκκαλη.


Τρεις λόγοι ακυρότητας για τη συνέλευση του ΟΠΑΠ
Στο εξώδικο περιγράφονται αρκετοί λόγοι ακυρότητας της τελευταίας γενικής συνέλευσης, στην οποία ως γνωστόν το ΤΑΙΠΕΔ απείχε από την ψηφοφορία για τη νέα σύμβαση με την Ιntralot, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το 26% των μετόχων.

Ανάμεσα στους λόγους αυτούς αναφέρονται:

1. Ότι το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ κάλεσε ρητά τους μετόχους να εγκρίνουν το σχέδιο σύμβασης με την Intralot, χωρίς να τους κοινοποιήσει το πλήρες κείμενο αυτού του σχεδίου (μεγέθους… 200 σελίδων, όπως προκύπτει από την ανάρτησή του στο virtual data room, που είναι προσβάσιμο μόνο από τους διεκδικητές), παρέχοντάς τους μόνο μία τρισέλιδη περιγραφή, όταν σε άλλες περιπτώσεις σημαντικών συμβάσεων έχει αναρτήσει το πλήρες κείμενό τους στο διαδίκτυο σε ελεύθερη θέαση.

2. Τα πληρεξούσια με τα οποία ψήφισαν οι μέτοχοι ήταν τα ίδια που είχαν ετοιμαστεί για να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη συνέλευση της 26η Μαρτίου. Όμως, όταν δόθηκαν αυτά τα πληρεξούσια δεν είχε καν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ η επεξηγηματική έκθεση-εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ προς τους μετόχους, η οποία αναφέρει στο κείμενο «7η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 6ης Απριλίου 2013, σε συνέχεια της 26ης Μαρτίου 2013».

3. Από το ίδιο το κείμενο της επεξηγηματικής έκθεσης προκύπτει ότι δεν υπήρχε τότε τελικό σχέδιο σύμβασης καθώς αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος εξουσιοδοτείται για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της σύμβασης».

Στο κείμενο του εξωδίκου υποστηρίζεται ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ παράνομα και κακόπιστα δεν παρείχε στους μετόχους την απαραίτητη ενημέρωση για να λάβουν απόφαση στο θέμα της σύμβασης με την Intralot, ενώ επισημαίνεται ότι με βάση τις ημερομηνίες της σύμβασης αυτής ο οργανισμός σύρεται στην υπογραφή της λίγο πριν αλλάξει ο βασικός μέτοχος, τη στιγμή που τα αντικείμενά της θα παραδοθούν το 2014.


Οι πιέσεις της Intralot και τα options των 78 εκατ. ευρώ
Ακόμη τονίζεται ότι ο ΟΠΑΠ σύρεται να αγοράσει νέα συστήματα, δεσμευόμενος για διάστημα 5ετίας, με την αιτιολογία ότι «τίθεται η λειτουργία του σε κίνδυνο», ενώ αυτό είναι αδύνατον να συμβεί καθότι τα υπάρχοντα συστήματα της ανήκουν, μετά την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης έναντι των οποίων κατέβαλε συνολικά 78 εκατ. ευρώ. (σ.σ.: στην πτυχή αυτή της υπόθεσης αναφέρθηκε εκτενές ρεπορτάζ του Euro2day.gr με τίτλο "ΟΠΑΠ: Πιθανή απιστία εξετάζουν διεκδικήτές".
Επιπλέον, η διοίκηση του Οργανισμού κατηγορείται ότι ενεργεί κακόπιστα και αντί να παρατείνει την υφιστάμενη σύμβαση συντήρησης με την Intralot (που λήγει τον Ιούλιο του 2013) επιδιώκει να υπογράψει νέα 5ετη σύμβαση για νέο εξοπλισμό, προκειμένου να δεσμεύσει τον νέο μέτοχο του Οργανισμού.

Σημειώνεται δε στο εξώδικο ότι η όποια απόπειρα της Intralot να... εκβιάσει τον ΟΠΑΠ θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπιστεί "στο πλαίσιο του ισχύοντος δικαίου και των κανόνων που διέπουν τη λύση οποιασδήποτε σύμβασης διαρκείας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου περί ελεύθερου ανταγωνισμού και των κυρώσεων που αυτό επιβάλλει, αναγκάζοντας τον τεχνολογικό πάροχο να προσφέρει τις υπηρεσίες του για εύλογο χρονικό διάστημα».
Το σημείο αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γενικότερα, με δεδομένες τις πληροφορίες ότι ήδη η Intralot πιέζει τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να υπογράψει τη νέα σύμβαση, αρνούμενη να παρατείνει τον χρόνο ισχύος της προσφοράς που είχε υποβάλει στον διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, το εξώδικο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η συνέλευση της 6ης Απριλίου είναι πρόδηλα ακυρώσιμη "και βέβαιο ότι θα ακυρωθεί' κι ότι σε καμία περίπτωση "δεν συνεπάγεται άρση της προσωπικής ευθύνης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ούτε δημιουργεί τεκμήριο νομιμότητας της απόφασης".

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ καλείται να μην υπογράψει τη σύμβαση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 33% από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καλείται να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο Νόμος να ελέγξει και τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα των αποφάσεων της ΟΠΑΠ, καθώς επίσης και "την επιρροή των αποφάσεων αυτών στον διαγωνισμό πώλησης, ώστε να διαπιστώσει εάν επέρχεται βλάβη στα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου».  


http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/770291/Article.aspx


Ομόφωνα στην Intralot η τεχνική υποστήριξη του ΟΠΑΠ έως το 2018

Επιστολή Κομισιόν σε Γ. Στουρνάρα με ερωτήματα για τους όρους υπό τους οποίους έγινε ο διαγωνισμός

Εκλεισε και τυπικά χθες ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για το έργο της τεχνολογικής υποστήριξης του ΟΠΑΠ. Το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, που συνεδρίασε χθες, ομόφωνα ανακήρυξε προσωρινό μειοδότη την Intralot. Το νέο συμβόλαιο, ύψους τουλάχιστον 108 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την επόμενη πενταετία, αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και αφού προσκομίσει η Intralot τα κατάλληλα έγγραφα. Επίσης, το νέο συμβόλαιο θα προστεθεί σε ένα υφιστάμενο συμβόλαιο ύψους 46 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τη ερχόμενη διετία.
Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται να γίνει σε 15 έως 20 ημέρες από σήμερα. Η Intralot θα πρέπει, αφού διαβιβάσει στον ΟΠΑΠ τα κατάλληλα έγγραφα, να ανακηρυχθεί οριστικός μειοδότης στον διαγωνισμό και στη συνέχεια ν’ ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η διαδικασία θεωρείται πλέον τυπική και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να υπογραφεί λίγο πριν από το Πάσχα. Το δεδομένο είναι ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την εκπνοή της οικονομικής προσφοράς της Intralot, η οποία ήταν και η μοναδική που ανοίχθηκε.
Στο μεταξύ, φαίνεται ότι ο «θόρυβος» που προκλήθηκε στην Ελλάδα, σχετικά με τη νέα σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot, προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διατυπώνει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την πλευρά του ΟΠΑΠ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε δεν είναι επίσημη, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον το κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προθεσμίες Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η υπογραφή της σύμβασης ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το ταμείο προχθές το βράδυ ακύρωσε τη διαδικασία υποβολής των οριστικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ. Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται τώρα στις 17 Απριλίου να υποβάλουν τις προσφορές τους χωρίς να γνωστοποιήσουν εκ των προτέρων τις πιθανές μετοχικές τους συμπράξεις.
Ο λόγος που αποφασίστηκε αυτή η νέα διαδικασία δεν έγινε γνωστός. Οι άνθρωποι του ταμείου κρατούν κλειστά χαρτιά και το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών παραμένει για τις 17 Mαΐου. «Το ταμείο έκρινε ως καλύτερη τη νέα διαδικασία από την προηγούμενη και αυτή επέλεξε», σχολίασε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. «Κινούμαστε», πρόσθεσε, «με βάση αυτό που εμείς θεωρούμε καλύτερο για τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους». Ο ίδιος επίσης απέφυγε ν’ αναφερθεί στο πιθανό εκδηλούμενο ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο αναφέρουν ότι οι προσφορές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις τρεις. Αυτές αναμένεται να υποβληθούν από επενδυτικά σχήματα με βασικούς μετόχους την Emma (Μελισσανίδης-PPF), την κινεζική Fosun και την επενδυτική εταιρεία Third Point. Επίσης, πληροφορίες ανέφεραν ότι, μέχρι χθες, δεν υπήρχε σύμμαχος της Intralot στο σχετικό εγχείρημα, αναφέροντας ότι είναι πιθανή η μη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.
Εκτιμώμενο τίμημα Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν την τελική δεσμευτική τους προσφορά. Ο ενδιαφερόμενος με το υψηλότερο τίμημα θα είναι ο ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού και στον οποίο θα μεταβιβαστεί το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Χθες η μετοχή του τελευταίου σημείωσε μικρή άνοδο και έκλεισε πάνω από 7 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν χθες οποιοδήποτε τίμημα μεταξύ 7,5 έως 8,0 ευρώ ανά μετοχή ικανοποιητικό για το ΤΑΙΠΕΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ταμείο (και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο) θα εισπράξει από 790 έως 840 εκατ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_11/04/2013_516998

Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα αναφορικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Το ποντίκι", ένας από τους κεντρικούς  παίκτες, ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης με επιστολή που απέστειλε -αμέσως μετά την έγκριση  της σύμβασης του  από τη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Intralot ως τεχνολογικού παρόχου- στην  οποία ξεκαθαρίζει τα εξής:
- Ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει  τον Οργανισμό.
- Ότι, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση (cash collateral) τη νέα σύμβασή του με τον ΟΠΑΠ.
 Με τον τρόπο αυτόν ο Σωκράτης Κόκκαλης, όπως επισημαίνει η εφημερίδα:
"Αδειάζει» την επιχειρηματολογία που συνέδεε τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου με τη διεκδίκηση του  Οργανισμού. Έτσι δεν μπαίνει στον περιγραφόμενο "πόλεμο" και αφήνει το γήπεδο ανοικτό για τους επίδοξους μνηστήρες. Άλλωστε, όπως ήταν από καιρό ξεκάθαρο, ο ίδιος ούτως ή άλλως θα διατηρούσε τη στρατηγική θέση του τεχνολογικού παρόχου στον Οργανισμό, συνεπώς μάλλον αφήνει τους υπόλοιπους υποψηφίους να... φάνε τα μουστάκια τους.
Κανείς δεν ξέρει βέβαια ποια θα είναι η τύχη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, ούτε ποια σχέση θα διαμορφώσει ο νέος ιδιοκτήτης με τον Κόκκαλη. Αυτά θα τα μάθουμε αργότερα, αλλά ας κρατήσουμε ότι έτσι ή αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο για τον όποιο νέο ιδιοκτήτη να αλλάξει τον τεχνολογικό πάροχο όταν μάλιστα ο Κόκκαλης επί περίπου 30 χρόνια εξυπηρετεί τον ΟΠΑΠ."
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα  σήμερα οι όροι που έχουν διαμορφωθεί έχουν επιδεινώσει τόσο τη θέση του ΟΠΑΠ, όσο και τις "προσδοκίες" για την επικείμενη πώληση του.. Η προθεσμία των τελικών προσφορών εκπνέει στις 22 Απριλίου, αλλά κυβερνητικοί χειρισμοί σίγουρα μειώνουν την αξία του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για το ιντερνετικό στοίχημα,  με την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου να επιχειρήσει να επιβάλλει μονοπώλιο  διακόπτοντας κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα, ακόμα και εταιρειών που είχαν κινήσει διαδικασίες για να λάβουν αδειοδότηση, επέφερε τη γνωμοδότηση του Ευρωδικαστηρίου που βάζει όρια στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ να οργανώνει και να εκμεταλλεύεται τυχερά παιχνίδια.
Στο συγκεκριμένο θέμα  άλλωστε είχε αναφερθεί  με αποκλειστικά ρεπορτάζ το NEWS 247.
Το δεύτερο σημείο που απομειώνει την αγοραστική αξία του οργανισμού, είναι η επιβολή φόρου 10% επί των κερδών  στους παίκτες.
Ένα τρίτο θέμα είναι  ότι το ΤΑΙΠΕΔ, επέμενε ότι το τίμημα του 33% θα αποτιμηθεί στη βάση της χρηματιστηριακής αξίας , δηλαδή σ' ένα ποσό περί στα 800 εκατ. ευρώ , χωρίς να συνυπολογίζεται η υπεραξία του οργανισμού αλλά και οι άδειες για βιντεολόττο. Χαρακτηριστικό είναι  σύμφωνα με ειδικούς  της αγοράς εκτιμάται ότι το κράτος θα έπρεπε να εισπράξει για το 33% του ΟΠΑΠ, ένα  ποσό, από 1,65 έως 2 δισ. ευρώ.
Κόντρα "μνηστήρων"  
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικές εβδομάδες  και ενω δεν είχε ακόμα γνωστοποιηθεί η "απόσυρση Κόκκαλη", δύο από τους σημαντικότερους διεκδικητές του ΟΠΑΠ, οι κοινοπραξίες των κ.κ Δημήτρη Μελισανίδη και Δημήτρη Κοπελούζου, είχαν στείλει επιστολές , όπου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους. για την ανάθεση του συμβολαίου του τεχνολογικού παρόχου  στην Intralot.
Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, έχουν αποσύρει οι εταιρείες Texas Pacific και Third Point. Απομένει να δούμε ποιοι θα υποβάλλουν τελικά προσφορές μέχρι τις 22 Απριλίου και τι ύψος θα έχουν αυτές. Την ίδια στιγμή γνώστε του χώρου δεν αποκλείουν  ακόμα και το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/aposurei_to_endiaferon_toy_gia_ton_opap_o_swkraths_kokkalhs.2205886.html


H βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε σήμερα ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και τη σύμβαση με την Intralot που υπερβαίνει τα 108 εκατ. ευρώ.
Η ερώτηση της κυρίας Μπακογιάννη:
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 11 Απριλίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Αποφάσεις του ΟΠΑΠ και η διαδικασία αποκρατικοποίησης του»
Λίγες ημέρες πριν υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ Α.Ε., ανακύπτει ζήτημα σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης ύψους 108,8 εκατομμύριων Ευρώ (συν ΦΠΑ) με την Intralot Α.Ε. που αφορά στην προμήθεια νέου λειτουργικού συστήματος και την παροχή τεχνικής υποστήριξης και εξοπλισμού. Εξέλιξη που δεσμεύει τον Οργανισμό τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία.
Η διοίκηση του ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά και αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη διάρκεια της 7ης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΠΑΠ Α.Ε. της 6/04/2013 υιοθέτησαν επιλογές που προκαλούν ερωτήματα.
Ειδικότερα:
1. Στη γενική συνέλευση που συμμετείχε το 37,86% των μετόχων, εγκρίθηκε η σύμβαση με την Intralot Α.Ε.. Η θετική έγκριση δόθηκε πρακτικά από το 26,8 % του συνόλου των μετόχων του Οργανισμού (με 85.576.017 μετοχές σε σύνολο μετοχών 319.000.000).
2. Το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. αν και είναι ο βασικός μέτοχος, δήλωσε ότι «δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους όρους του φερομένου προς έγκριση σχεδίου σύμβασης» και «παρίσταται αλλά δεν ψηφίζει υπέρ ή κατά της λήψης απόφασης για το εν λόγω θέμα». Έκπληξη προκαλεί ότι το Ταμείο παρέστη μόνο με το 3,13% των μετοχών αντί του 33% που κατέχει, ενώ προ δέκα ημερών στην προηγούμενη γενική συνέλευση, είχε συμμετάσχει με το σύνολο του ποσοστού του. Επισημαίνεται ότι ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ Α.Ε. όταν ετέθη το θέμα της έγκρισης της σύμβασης ψήφισε θετικά.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ, από την ενημέρωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Κ. Λουρόπουλου, προκύπτει ότι η υπογραφή σύμβασης οδηγεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας ΟΠΑΠ-Intralot για τα επόμενα χρόνια, το οποίο τελικά υπερβαίνει σημαντικά το ύψος των 108,8 εκατομμυρίων Ευρώ που εμφανίζεται στη σύμβαση και περιλαμβάνει:
- Σύμβαση υλοποίησης για το νέο κεντρικό σύστημα που θα έχει διάρκεια επτά μηνών από την υπογραφή της, έναντι τιμήματος 29,5 εκατομμυρίων Ευρώ (συν ΦΠΑ).
- Σύμβαση υποστήριξης για τη λειτουργία του νέου συστήματος συνολικής διάρκειας 5 ετών ( 3ετής παροχή υπηρεσιών και 18 μήνες υποστήριξη στο τέλος της σύμβασης) έναντι 79,25 εκατομμυρίων Ευρώ (συν ΦΠΑ). Οι αμοιβές θα καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις.
- Εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας του 2011 για τη συντήρηση των τερματικών, με αμοιβή για την υποχρεωτική περίοδο των δύο ετών 46 εκατομμυρίων Ευρώ. Για τις υπηρεσίες αυτές προβλέπονται δυνητικά και τρεις μονοετείς ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων.
Μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης, αν το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ Α.Ε. προχωρήσει στη διαδικασία υπογραφής της επίμαχης σύμβασης με την Intralot Α.Ε. πριν από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, παρεμβαίνει με μη θεμιτό τρόπο στην πορεία της αποκρατικοποίησης Και αυτό γιατί η Intralot Α.Ε. που συμμετέχει στη διαδικασία αποκρατικοποίησης , δεδομένης και της μακροχρόνιας και πολύπλοκης σχέσης με διάφορες συμβάσεις και συνεργασίες εξαγορών , αποκτά πλεονεκτήματα.
Όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΑΠ Α.Ε. σε ανύποπτο χρόνο, η λειτουργία του Οργανισμού καλύπτεται πλήρως από τις υφιστάμενες συμβάσεις που είναι σε ισχύ και έχει ήδη συνάψει ο Οργανισμός με την εταιρεία Intralot Α.Ε. για την κάλυψη των αναγκών του μέχρι 31/12/2016. Το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί τη σπουδή που επιδεικνύεται να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της σύμβασης και να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής σύμβασης από το σημερινό Δ.Σ. του ΟΠΑΠ Α.Ε. μία μόλις, εβδομάδα πριν από την 17η Απριλίου, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.
Η πορεία και η επιτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση της οικονομίας, αλλά κυρίως για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαφάνεια, την ισονομία και την αντικειμενικότητα για τις διαδικασίες πώλησης και από τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία των προσώπων, φυσικών και νομικών, που θα αναδειχθούν από αυτές.
Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:
1. Γιατί τελικώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παρέστη και ψήφισε αυτό που αποφάσισε το Δ.Σ. του να ψηφίσει ( στάση αποχής) μόνο με το 3,13% και όχι με το σύνολο του 33% των μετοχών που κατέχει με αποτέλεσμα να υπάρξει θετική απόφαση με μικρότερο ποσοστό επί του συνόλου των μετοχών (26,8%) απ΄ αυτό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ;
2. Πότε και με ποια διαδικασία αποφάσισε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να ακολουθήσει αυτή την τακτική;
3. Γνώριζε ο κ. Υπουργός και η κυβέρνηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παραστεί μόνο με το 3,13% των μετοχών του στη γενική συνέλευση της 6/04/2013 ενώ στην προηγούμενη, πριν από δέκα μέρες, συμμετείχε με το σύνολο του ποσοστού του; Συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτή την πρακτική και πως εκτιμά τα αποτελέσματα που προέκυψαν;
4. Θεωρεί ότι οι επιλογές αυτές του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ Α.Ε και του ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να επηρεάσουν τις ισορροπίες στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του οργανισμού, και να οδηγήσουν σε χαμηλότερο τίμημα;
5. Πόσα χρόνια έχει καθυστερήσει αυτή η διαγωνιστική διαδικασία για το νέο λειτουργικό πρόγραμμα και το νέο τεχνολογικό πάροχο, και για ποιο λόγο παρατηρείται τέτοια σπουδή να προκύψει ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού;
6. Συμφωνεί ο κ.Υπουργός και η κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της επίμαχης σύμβασης από το Δ.Σ. του Οργανισμού πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης;

http://www.iefimerida.gr/news/99664/%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-intralot

No comments: