9.4.13

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση ευρημάτων από τις σεισμικές έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης

Το διάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια μου!
Είναι δυνατόν να παρουσιάζουν οι Νορβηγοί τα αποτελέσματα των ερευνών που έκαναν στη Δυτική Ελλάδα, σε συνέδριο στη Βαρκελώνη; Και είναι δυνατόν αυτή η παρουσίαση να γίνεται σε συνέδριο της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου;
Σαν πολλές συμπτώσεις δεν μαζεύονται; Χάθηκε ο κόσμος να φωνάξουν όλους αυτούς τους μάνατζερ σε κάποιο καλό ξενοδοχείο της Αθήνας (έστω στον Αστέρα, βρε αδελφέ) ή σε ένα γκλαμουράτο νησί (τόσα διαθέτουμε) και να κάνουν τις παρουσιάσεις; Γιατί τόση υποτέλεια;
Άσε που οι Αμερικανοί διαδίδουν ότι ήδη γνωρίζουν τα στοιχεία των ερευνών…

http://www.fmvoice.gr/index.php/2012-09-12-05-29-17/columnists/blackout

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση ευρημάτων από τις σεισμικές έρευνες που έγιναν και ενδεχομένως οδηγήσουν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, προχωρεί σήμερα η νορβηγική εταιρεία PGS στο συνέδριο της ΑΑPG, της Αμερικανικής Εταιρείας Γεωλόγων Πετρελαίου, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη από 8 ως 10 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις σε εξειδικευμένα συνέδρια και fora, καθώς οι Νορβηγοί ξεκινούν το road show για την παρουσίαση ενδεικτικών στοιχείων από τα σεισμικά δεδομένα που έχουν συλλέξει, εν όψει της πώλησης των «πακέτων» σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Νέες έρευνες
Οι πέντε περιοχές στις οποίες θα εστιάσουν πρώτα είναι δυτικά της Κέρκυρας, της Κεφαλλονιάς, του Κατάκολου και της Πύλου στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς και ορισμένα σημεία νότια της Κρήτης, όπου όμως οι σεισμικές έρευνες ήταν πολύ πιο αραιές και θα απαιτηθεί πρόσθετος γύρος ερευνών, το πιθανότερο κατά παραγγελία κάποιας πετρελαϊκής εταιρείας.
Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν στελέχη από μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους όπως η ιταλική Eni, η γαλλική Τοtal και οι αμερικανικές ExxonMobil και Che-vron.
Οι τρεις τελευταίες εταιρείες, φέρονται να έχουν ζητήσει ήδη από τη PGS επιπλέον έρευνες και γι' αυτό τον λόγο οι γραμμές καταγραφής δεδομένων αυξήθηκαν στα 12.341 χλμ από 8.500 χλμ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός όταν ξεκίνησε το σκάφος Nordic Explorer τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης.
Στην παρουσίαση που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει και ο Δρ. Σπύρος Μπέλας, ο ένας εκ των δύο εξειδικευμένων επιστημόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας που παρακολούθησε, εκ μέρους του υπουργείου την ερευνητική αποστολή στο Nordic Explorer.
Μέχρι σήμερα έχει γίνει η πρώτη επεξεργασία περίπου του 30% των σεισμικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της PGS η επεξεργασία όλων των στοιχείων θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο. Μέχρι τότε και όσο «ωριμάζει» η ανάλυση των δεδομένων, τόσο οι εκθέσεις που θα παρουσιάζει η PGS στα συνέδρια που ακολουθούν θα γίνονται πιο αποκαλυπτικές. Σήμερα, ξεκινά με τις ενδείξεις της πρώτης «fast track» απεικόνισης καταγραφών σε γραμμή 1.000 χιλιομέτρων.
Ενα από τα πολύ σημαντικά συνέδρια που ακολουθούν είναι της ΑAPG, στις 27 Μαΐου στη Βηρυττό, το οποίο επικεντρώνεται στις ανακαλύψεις στη Λεκάνη του Λεβάθιαν (Ισραήλ) και γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου.
Το φόρουμ της Βαρκελώνης εστιάζεται στις νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρειο Αφρική, στην Αδριατική κ.λπ.
Φυσικό αέριο
Γεωλογικές εκτιμήσεις για τις περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης κάνουν λόγο για γεωφυσικές δομές που δείχνουν την πιθανή ύπαρξη πολύ μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ ακόμα πιο υποσχόμενες είναι οι γεωλογικές εκτιμήσεις για τις ανεξερεύνητες περιοχές ανατολικά της Κρήτης στη Λεκάνη του Ηροδότου, που εκτείνεται πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η προκήρυξη του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης τοποθετείται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129349029

No comments: