17.12.09

Δύο όψεις

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!! ΤΑ SPREADS ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ!!!


Ας δούμε όμως τι έγινε τα τελευταία 3 χρόνια...
Η περσινή υποβάθμιση των του S&P (15/1/2009): Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Κράτους από τον S&P, μετά από μια (1) προειδοποίηση στις 10-1-2009, ΗΤΑΝ ΑΠΕΙΡΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ για τα εγχώρια spreads έναντι των γερμανικών.


Πόσα δανειστήκαμε στις αρχές του 2009;



Με το spread να είναι από 2.27% (1/1/09) έως 2.71% (1/4/09), όταν και η ελληνική κυβέρνηση δανείστηκε περί τα €43,520 δισ. από τα €63,817 δισ. που περιλαμβάνει ο πίνακας ή 68%... Μετά το spread ..έπεσε...
πηγή πίνακα

Δανείζομαι από τον Καρακούση της Καθημερινής:
..η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά πίστωση χρόνου. Αν την έχει και η κυβέρνηση δείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του περιγραφέντος σχεδίου της, πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι νομίζουν οι γύπες των διεθνών αγορών θα ξαναβρεί τον δρόμο της και θα ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της. Τα υπόλοιπα είναι θέματα τεχνικά, όπως καλά γνωρίζουν όλοι αυτοί οι δήθεν αγανακτισμένοι κύριοι. Με δυο τιτλοποιήσεις, σε περιβάλλον αξιόπιστο, το ελληνικό χρέος καθίσταται απολύτως διαχειρίσιμο, όπως ήταν και πριν από την κρίση, όταν όλοι αυτοί οι αξιόπιστοι οίκοι μοίραζαν αφειδώς πιστοποιητικά για έκδοση περισπούδαστων, πλην εξευτελισμένων όπως απεδείχθη, τίτλων.

Η Ελλάδα δεν είναι αυτό που νομίζουν. Εχει τεράστιο απόθεμα αφορολόγητου πλούτου, η δημοσιονομική διαχείριση έχει μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, το ίδιο το κράτος διαθέτει περιουσία αμύθητη.

πηγή επάνω διαγραμμάτων

3 comments:

Greek Rider said...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όλα.

geokalp said...

ίσως ακούγομαι και λίγο σα τον Χατζάρα τον δημοσιογράφο...
πάντως τα νούμερα είναι δεδομένα!

geokalp said...

ξέχασα να γράψω ότι το ποστ αυτό θα μπορούσε να το έχει γράψει ο Σπύρος Χατζάρας του bluesky