17.3.11

Συστάσεις ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις

Πρόοδο στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο - οπότε και θα πραγματοποιηθείη επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα- τα κύρια σημεια της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης.
Επίσης, εξετάσθηκαν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά θεσμικού χαρακτήρα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράματος αξιοποίησης ακινήτων και γης (real estate).
Το Ταμείο σημειώνει επιπλέον ότι η ελληνική οικονομία εξελίσσεται σε γενικές γραμμές όπως είχε προβλεφθεί με το ΑΕΠ να παρουσιάζει το 2010 ύφεση 4,5%, να καταγράφεται χαμηλός πληθωρισμός και το εργασιακό κόστος να υποχωρεί.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε εξοικονόμηση κατά 5,75% μειώνοντας το έλλειμμα σε 9,5% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα επισημαίνεται ότι συνεχίσθηκε με μέτριους ρυθμούς η εκροή κεφαλαίων, ενώ άρχισαν να περιορίζονται οι πιστώσεις. Πάντως, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διατηρήθηκε με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού χώρου, αλλά προχωρούν μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς.
Επιπλέον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2011, ενώ στην προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2010, το Ταμείο εκτιμούσε ότι ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ, η Ελλάδα προχωρά μέσα σε «πολύ δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον»: το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.
Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να διευρυνθούν ραγδαία εάν οι αγορές δεν πειστούν για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της ΕΕ στην κρίση χρέους στην περιφέρειά της.
«Το κλίμα στην αγορά παραμένει εύθραυστο και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για δημοσιονομικές, χρηματοοικονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές», αναφέρει το Ταμείο και προσθέτει ότι «σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και τα spreads των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να σημειώσουν ραγδαία άνοδο αν ενταθούν οι αμφιβολίες των αγορών για την απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης».
Σημειώνεται μάλιστα ότι «ενώ κάτι τέτοιο (η όποια σημαντική διεύρυνση των spreads) δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο - η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές το 2011 χάρη στο πρόγραμμα - ο αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης (της διεύρυνσης αυτής) θα είχε έμμεσες επιπτώσεις στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και θα οδηγούσε σε αποτυχία τις προσπάθειες τόνωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων».
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944854

No comments: