8.3.11

Moody’s: Η Ελλάδα δε θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της (κατά 80%)

Μικρές πιθανότητες στο σενάριο η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της εντός της επομένης πενταετίας δίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως δήλωσε η αναλύτρια του διεθνούς οίκου Σάρα Κάρλσον στη Wall Street Journal η Moody’s δίνει μόλις 20% πιθανότητα στο σενάριο η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στα επόμενα πέντε έτη και να οδηγηθεί σε χρεοστάσιο.

Όπως διευκρίνισε, σε επενδυτικό ορίζοντα άνω των πέντε ετών χρέη κυβερνήσεων και επιχειρήσεων με αξιολόγηση Β1, έχουν εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις χρέους σε ποσοστό 80% και περίπου 20% έχουν χρεοκοπήσει.

Η Κάρλσον μιλώντας σε οικονομικά μέσα ενημέρωσης προσδιόρισε τον ορισμό της αναδιάρθρωσης ως κάθε ανταλλαγή, όπου ο εκδότης προσφέρει στους πιστωτές μετρητά, περιουσιακά στοιχεία ή χρεόγραφα, που ανέρχονται σε μια μειωμένη οικονομική υποχρέωση, και η ανταλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπει στον εκδότη να αποφεύγει τη χρεοκοπία ή τη στάση πληρωμών. Σύμφωνα με την ίδια οι απώλειες στις περιπτώσεις πτώχευσης κρατών κυμαίνονται ιστορικά κατά μέσο όρο στο 50%.
Σύμφωνα με την ίδια, βασική παραδοχή του οίκου αξιολόγησης παραμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της χωρίς να χρειασθεί να επιβάλει απώλειες στους πιστωτές. Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά πως τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για να σταθεροποιήσουν το χρέος, παραμένουν πολύ φιλόδοξα και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό η Κάρλσον υπογράμμισε πως η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=388351

______________________________________

Πολύ ωραία εκτίμηση!
Εγώ πάλι είμαι - πλέον, ύστερα και από την εκτίμηση της Moody's - στο 20%, που σημαίνει "ΝΑΙ στην αθέτηση υποχρεώσεων".

Αλλά ας γράψουμε κάτι ακόμα:
Αυτός ο "μόνιμος μηχανισμός στήριξης" που προσπαθούν να περιγράψουν, ΓΙΑΤΙ τον φτιάχνουν; Για να καααάθεται και να περιμένει;

Δε νομίζω...
Τον φτιάχνουν ώστε να τον χρησιμοποιήσουν όσοι αδυνατούν να κάνουν αλλιώς, πχ να δανειοδοτηθούν από το ΔΝΤ καθώς δεν έχει τόσα λεφτά...

Παλαιότερα, η Ευρώπη έφτιαχνε μηχανισμούς:
-συναλλαγματικών ισοτιμιών
-ταμείων στήριξης
-ταμείων συνοχής
-κοινού νομίσματος
κλπ.

Μήπως κάποιος από αυτούς αποφασίστηκε αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε;

Στην πράξη, αυτοί που έτυχαν και αποδοχής και αποτελεσματικότητας, ήταν όσοι σχετίζονταν με μεταβιβάσεις πόρων από τους πλούσιους προς τους φτωχούς, συνήθως ΟΧΙ χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα.
Αντίθετα, μηχανισμοί όπως o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, έπαθαν διάφορα κατά τη διάρκεια της ..ζωής τους - Σόρος 1992 κλπ.

Τώρα είναι η σειρά του ευρώ να ..απειληθεί.

Τις προηγούμενες φορές, όταν κάποιος μηχανισμός έβρισκε δυσκολίες, η Ένωση αποφάσιζε μεγαλύτερη ενοποίηση ως αντιμετώπιση. Και τώρα το ίδιο προσπαθεί.
Όμως, αντί να "ενισχύει" (είπαμε, ΜΕ ανταλλάγματα) τους φτωχότερους, τώρα τους προετοιμάζει να φορέσουν τα ..σάβανα...

No comments: