9.3.11

Moody΄s: Η εγχώρια και διεθνής στήριξη στις τράπεζες βοηθούν τις αξιολογήσεις

Παρά την υποβάθμιση των έξι ελληνικών τραπεζών οι τέσσερις μεγαλύτερες έχουν ανώτερη αξιολόγηση από την αντίστοιχη του ελληνικού δημοσίου επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires ο αντιπρόεδρος και αναλυτής της Moody΄s, Κωνσταντίνος Κυπραίος.

Στις δηλώσεις του το στέλεχος του οίκου σημειώνει πως αυτό το γεγονός δεν συμβαίνει συχνά με εξαίρεση τις αναδυόμενες οικονομίες. 

Στην περίπτωση των συστημικά σημαντικών ελληνικών τραπεζών αυτό οφείλεται στην εγχώρια και διεθνή στήριξη καθώς η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση της κατηγορία junk ενώ υπάρχει και το ταμείο των 10 δισ. ευρώ (Financial Stability Fund) που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ.

Επίσης το ελληνικό κράτος παρέχει ενεργά εγγυήσεις για τις τράπεζες,” συμπληρώνει ο κ. Κυπραίος. Ένας από τους βασικούς λόγους για την υποβάθμιση των τραπεζών είναι η μεγάλη έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα καθώς υπάρχει μεγάλη συσχέτιση στη χρεοκοπία του κράτους και του τραπεζικού κλάδου.

Το ελληνικό σύστημα έχει συνολική έκθεση περίπου 55 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα ενώ η κεφαλαιακή του βάση ανέρχεται περίπου σε 30 δισ. ευρώ, έτσι μία χρεοκοπία ή μίας αναγκαστικής ανταλλαγής (distressed exchange) από το κράτος θα είχε πολύ σημαντική επίδραση,” τονίζει το στέλεχος του οίκου.

Η Moody΄s θα ήθελε να δει συγχωνεύσεις ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες οι οποίες θα βοηθούσαν την κερδοφορία παρά την πρόσφατη απόρριψη της Alpha Bank της πρότασης της Εθνικής.

“Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά γενικά μία συγχώνευση δύο από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα είχε οφέλη για τη μείωση του κόστους και την ενδυνάμωση του franchise στα Βαλκάνια,” προσθέτει ο κ. Κυπραίος.

Ο οίκος βλέπει θετικά την πώληση από την Eurobank του μεριδίου της στην πολωνική θυγατρική. Εκτός όμως από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων η Moody΄s πιστεύει πως οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από την επιλεκτική απομόχλευση των χαρτοφυλακίων τους. Για παράδειγμα, σχέσεις με πελάτες που παρέχουν λίγα έσοδα και λίγα δευτερεύοντα οφέλη μπορούν να διακοπούν. 

“Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ,” αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Moody’s.

Ο κ. Κυπραίος τονίζει στη συνέχεια πως οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου είναι αρνητικές και συνεπώς υπάρχουν ακόμα πιέσεις στις αξιολογήσεις.

Γεγονότα που θα βοηθούσαν στην μετατροπή του outlook σε θετικό θα ήταν η βελτίωση του προφίλ της χρηματοδότησης και της ρευστότητας, το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς, η σταθεροποίηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και η βελτίωση της κερδοφορίας, καταλήγει ο κ. Κυπραίος.


http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1149282

No comments: