9.3.11

Τα 2α γενέθλια της bull market στη Wall Street

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, οι επενδυτές γιορτάζουν τα 2α γενέθλια της ανοδικής αγοράς.
Είναι η δεύτερη επέτειος ανάκαμψης του δείκτη S&P 500 από το χαμηλό των 676,53 μονάδων, στο ναδίρ της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Έκτοτε, έχει εκδηλωθεί μία από τις μεγαλύτερες διετίες αποδόσεων του τελευταίου αιώνα και ο S&P 500 έχει αναρριχηθεί περίπου 95% από τις 9 Μαρτίου 2009.
Ακόμη κι αν η bull market έσβηνε στη σημερινή συνεδρίαση, στα δεύτερα γενέθλιά της, και πάλι θα έμενε στην Ιστορία ως μία από τις πιο δυνατές στην αμερικανική οικονομία. Και αυτό αξίζει να το τονίσουμε γιατί σημαίνει ότι -αν υποθέσουμε πως η ανοδική χρηματιστηριακή πορεία έχει και τρίτο χρόνο ζωής- μπορεί να συνεχιστεί παραπάνω απ’ όσο δείχνουν οι ιστορικοί κανόνες.

Ο αρθρογράφος του MarketWatch, κ. Mark Hulbert, για να γιορτάσει τα δεύτερα γενέθλια του "ταύρου" στον αμερικανικό ναό του χρήματος, παρουσιάζει μία σύγκριση της σημερινής bull market με τις προκατόχους της. Να πούμε ότι δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός μιας bull market και ο αρθρογράφος επιλέγει αυτόν που έχει καταθέσει το ινστιτούτο ερευνών Ned Davis Research.

Από τις αρχές του αιώνα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ορισμό, έχουν εκδηλωθεί 33 περιπτώσεις bull market πριν από την τωρινή. Από αυτές τις 33 μόνο οι 14 γιόρτασαν δεύτερα γενέθλια. Από αυτές τις 14 bull markets που έζησαν τουλάχιστον δύο χρόνια, ο Dow Jones κατά μέσο όρο στα 2α γενέθλια είχε ενισχυθεί 43,6%. Πρόκειται για τη μισή αύξηση από το κέρδος κατά 86,7% που σημειώνει ο δείκτης στην τρέχουσα bull market. 

Μάλιστα, είναι μόνο δύο οι ανοδικές αγορές στον τελευταίο αιώνα κατά τις οποίες ο Dow Jones ενισχύθηκε σε ποσοστό 86,7% και πλέονη bull market της δεκαετίας του ’20, όπου ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 148,2% στον δεύτερο χρόνο και η bull market της δεκαετίας του ’90, όπου ο Dow Jones είχε κερδίσει 197,7% στα 2α γενέθλια.

Ευοίωνες είναι οι ενδείξεις και όσον αφορά στη διάρκεια ζωής των 14 προηγούμενων ανοδικών αγορών που γιόρτασαν δεύτερα γενέθλια, αφού και οι 14 κατάφεραν να ξεπεράσουν και τα τρία χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ερμηνευτούν χρηματιστηριακά μοτίβα. Ελπίζουμε όμως ότι το συγκεκριμένο ιστορικό μοτίβο θα επαναληφθεί και στην τωρινή bull market.

Ακόμη όμως κι αν ο σημερινός "ταύρος" ανοίξει και τρίτη σαμπάνια γενεθλίων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αφρός της θα είναι λιγότερο πλούσιος.

Ο αναλυτής κ. Jonathan Burton του MarketWatch αναφέρει πως κατά παράδοση η τρίτη χρονιά διαφέρει αρκετά από τις δύο πρώτες τόσο σε δυναμισμό όσο και σε εμβέλεια. Κατά κανόνα, οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναλαμβάνουν την ηγεσία από τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο 3ο έτος και τα κέρδη είναι πιο περιρισμένα.

Οι προκλήσεις γίνονται περισσότερες και οι επενδυτές δεν έχουν την ίδια προθυμία να αναλάβουν ρίσκο.

Ο κ. Burton τονίζει ότι όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν σήμερα στην αγορά ίσως απογοητευτούν. Στις 7 από τις 10 bull markets που έχουν εκδηλωθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο αναλυτής τονίζει ότι το μέσο κέρδος του S&P 500 ήταν μόνο 5% την τρίτη χρονιά, έναντι εκτίναξης κατά 19% τη δεύτερη χρονιά του "ταύρου". 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/630169/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: