8.3.11

Πιθανή νέα κατηγορία στα stress tests των τραπεζών

Οι δοκιμές για την αξιοπιστία των τραπεζών ενδέχεται να περιλάβουν και μία νέα κατηγορία για τα ιδρύματα που μόλις πέρασαν τη «βάση».
Τα αποτελέσματα από τις νέες δοκιμές αντοχής των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας ιεραρχικής κατηγορίας, που θα συγκεντρώνει τα ιδρύματα που έπιασαν τη «βάση», στα οποία θα μπορεί να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμοί, τονίζει ο επικεφαλής της αρχής που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή των δοκιμών.
Σε δηλώσεις του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που δημοσιεύονται σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Επιτήρησης Τραπεζών (ΕΒΑ) Αντρέα Ένρια εκτιμά πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να διορθωθούν οι ελλείψεις στις προηγούμενες δοκιμές, οι οποίες είχαν επικριθεί ότι δεν ήσαν αρκούντως αυστηρές.
«Εκείνο που θα επιθυμούσα να συμβουλεύσω είναι όχι μόνον να υπάρχει ένα δυαδικό αποτέλεσμα <επιτυχία/αποτυχία> στις δοκιμές αυτές-και οι μόνες προϋποθέσεις να είναι εάν επιτύχετε δεν θα ληφθούν μέτρα και εάν αποτύχετε θα πρέπει να προβείτε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου», τονίζει ο Ένρια.
«Καλό θα ήταν να λαμβάνονται πρόνοιες τόσο για τις τράπεζες που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις δοκιμές, όσο και γιε εκείνες που μόλις πέρασαν τη βάση, ή για εκείνες που παρουσιάζουν τομείς ανησυχίας», προσθέτει.
Σύμφωνα με τη Φ.Τ. οι 17 από τις 91 τράπεζες που είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες δοκιμές θα μπορούσαν κάλλιστα να καταταχθούν σε αυτήν την κατηγορία και στην πλειονότητά τους πρόκειται για ισπανικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες.
Μόνον επτά τράπεζες απέτυχαν στην τελευταία δοκιμασία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο. Η αξιοπιστία των δοκιμασιών δοκιμάσθηκε ιδιαίτερα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το φθινόπωρο δύο ιρλανδικές τράπεζες, οι Allied Irish Banks (AIB) και Bank of Ireland, οι οποίες αναγκάσθηκαν να προσφύγουν σε βοήθεια ενώ είχαν προηγουμένως επιτύχει στις δοκιμές για τη ρευστότητά τους που είχε οργανώσει η Αρχή.
Η ΕΒΑ πρόκειται να οργανώσει μία νέα έκδοση των δοκιμασιών για τον τραπεζικό τομέα, που η Ευρωπαίοι επιθυμούν να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη από τις δύο προηγούμενες. Έως τις 18 Μαρτίου θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει τα ονόματα των τραπεζών που επέλεξε να υποστούν το 'κρας τεστ' και ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τον Ιούνιο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/03/2011_381696

Ορατός ο κίνδυνος για φιάσκο Νο 2 στα νέα Ευρωπαϊκά Stress tests….λόγω ομολόγων…. - Τι αναφέρεται στις επιστολές που δόθηκαν στις τράπεζες 

Oρατό είναι το ενδεχόμενο τα νέα stress tests η μεθοδολογία των οποίων ανακοινώθηκε σήμερα μέσω των επιστολών που έστειλε  η νεοσυσταθείσα επιτροπή European Banking Authority (ΕΒΑ) στις τράπεζες  καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα περιλαμβάνεται η παράμετρος ομόλογα οδηγώντας την διαδικασία σε νέο φιάσκο....
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα στοιχεία που δόθηκαν....και αφορούν 88 τράπεζες δεν περιλαμβάνουν ακόμη λεπτομέρειες της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί.
Οι τράπεζες έλάβαν μια επιστολή με κάποιες γενικές αρχές που τους ζητείται να καταθέσουν στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού. Τις επόμενες μέρες θα εξιδεικευθεί η μεθοδολογία και εκεί θα διαφανεί αν περιλαμβάνεται ή όχι θέμα ομολόγων....
Το www.bankingnews.gr τόνιζε νωρίτερα ότι  πέραν της εξάρτησης της ρευστότητας που ως παράμετρος θα περιλαμβάνεται στα νέα stress tests θα πρέπει να υπάρχει  και απομείωση, haircut στα ομόλογα. Υπήρχαν ενδείξεις ότι αν δεν υπάρχει haircut θα υπήρχε αποτίμηση όλων των ομολόγων σε τρέχουσες τιμές αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο.
Πάντως δεν θα είναι δυνατό από την μια η Moody’s να προειδοποιεί ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος και από την άλλη να μην περιλαμβάνεται ο κίνδυνος αυτός στα stress tests, τα οποία τι είναι κατ΄ ουσία ακραία σενάρια προσομοίωσης.
Αν δεν περιλαμβάνεται ο κίνδυνος αυτός τότε κινδυνεύουν τα νέα stress tests να αποτελέσουν φιάσκο νούμερο 2 και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού….

Σε 88 ευρωπαϊκές τράπεζες η άσκηση των stress tests - Ποιές θα είναι οι βασικές παραδοχές

Στο 0,5% προβλέπουν ότι θα είναι η συρρίκνωση στην ευρωζώνη το 2011 τα νέα stress tests που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με διαρροές στον ξένο τύπο. Το 2012 προβλέπεται συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2%, μετά από περαιτέρω πτώση της αγοράς ακινήτων.
Το βασικό σενάριο θα βασίζεται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των βασικών μεγεθών των οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ το «δυσμενές» σενάριο θα βασίζεται στην υπόθεση ότι επιδεινώνεται η κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Επιπλέον, στη μεθοδολογία θα περιλαμβάνεται και η υπόθεση της πτώσης κατά 15% των ευρωπαϊκών μετοχών, η αύξηση των βασικών επιτοκίων και η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά 125 μονάδες βάσης. Παράλληλα, άλλο ένα στοιχείο που θα περιλαμβάνεται είναι η υποτίμηση κατά 4% του δολαρίου.
Η «άσκηση προσομοίωσης» θα πραγματοποιηθεί σε 88 ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτουν το 65% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Τι τόνιζε πρόσφατα το www.bankingnews.gr

Τα stress tests θα τα πραγματοποιήσει η νεοσυσταθείσα επιτροπή European Banking Authority (ΕΒΑ) η οποία άμεσα θα αποστείλει στις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ενημερωτικά στοιχεία για το πώς θα διεξαχθούν τα stress tests.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις ελληνοκυπριακές τράπεζες η Εθνική έχει μακράν ενισχυθεί κεφαλαιακά, η Eurobank επίσης αλλά σε εύθετο χρόνο θα διαφανεί αυτό, η Πειραιώς, Marfin ολοκλήρωσαν πρόσφατα αυξήσεις και θα βρεθούν σε καλύτερη θέση με βάση το tier 1.
Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι αν όντως είναι ακραία τα stress tests o τραπεζικός κλάδος θα ταλαιπωρηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.
Εκτιμάται δηλαδή ότι έως τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα απαντήσουν οι τράπεζες στα stress tests αν όντως είναι πολύ αυστηρά θα σκιάσουν την ελληνική αγορά.
Αν αντιθέτως διαπιστωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να τα αντιμετωπίσουν τότε θα αποτελέσουν θετική παράμετρο στην διαμόρφωση τάσης το επόμενο διάστημα στην αγορά.
Σήμερα η ΤτΕ θα λάβει την επιστολή της μεθοδολογίας από την EBA και πιθανότητα σήμερα (Τρίτη) θα την κοινοποιήσει στις τράπεζες.
Η μεθοδολογία των νέων stress test   θα αφορά τουλάχιστον 90 -100 ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στα νέα stress tests, στα οποία θα συμμετέχουν από τις ελληνικές τράπεζες, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank, η Πειραιώς, η ΑΤΕ, το ΤΤ και από τις κυπριακές η Κύπρου και η Marfin Popular Bank, θα περιλαμβάνονται με βάση ενδείξεις και μόνο δύο σημαντικές παράμετροι:
1. Εξάρτηση της ρευστότητας από τα έκτακτα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ελληνικές, οι πορτογαλικές και οι ιρλανδικές τράπεζες προφανώς και έχουν μειονέκτημα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς αντλούν από την ΕΚΤ τη συντριπτική πλειοψηφία της ρευστότητας τους. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 95 δις ευρώ και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 137,7 δις ευρώ.
2.Υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο να ζητείται μέσω των stress tests τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, τα οποία συνολικά είναι τέσσερα να αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές. Σημειώνεται ότι τα τέσσερα χαρτοφυλάκια επενδύσεων των τραπεζών είναι: το trading (που αποτιμάται επί καθημερινής βάσεως) και επιδρά στα αποτελέσματα,  το AFS – Available for Sale, δηλαδή διαθέσιμα προς πώληση (αποτιμάται κάθε τρίμηνο και επιδρά στα κεφάλαια), το HTM, δηλαδή διακράτηση μέχρι τη λήξη, το οποίο αποτιμάται μόνο σε τιμές κτήσης, και το LaR, το οποίο είναι το δανειακό χαρτοφυλάκιο και το οποίο αποτιμάται σε τιμές κτήσης, δηλαδή δεν επηρεάζει ούτε κεφάλαια ούτε αποτελέσματα.
Εάν ζητηθεί τελικά να αποτιμηθούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων σε τρέχουσες τιμές, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεταφέρει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα ομόλογα τους, ύψους 55 δις. ευρώ, στα HTM και LaR, θα υποστούν σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες. 

 http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/12473-%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF-%CE%BD%CE%BF-2-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC-stress-tests%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD

No comments: