6.10.12

Πρόοδος στις συζητήσεις με τρόικα για τα μέτρα των 13,9 δισ. -

Μια θετική δήλωση, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη σωστή πορεία, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να έχει, από τους προϊσταμένους της τρόικας, Όλι Ρεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, την προσεχή Δευτέρα στο Eurrogroup. Προκειμένου, όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση με την τρόικα, να πάρει η χώρα τη δόση των 31,5 δις. ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου, όπως είναι τώρα ο στόχος, και να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, μια θετική δήλωση θα δώσει την αφορμή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την τρόικα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε όλα για το πακέτο των 13,9 δις. ευρώ. Καθώς, στη σημερινή συνάντηση, όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, «υπήρξε σύγκλιση, είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Και χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι «κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε ανοιχτή τη συζήτηση».

Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε, επίσης, ότι η «ρήτρα απόκλισης» παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά η τρόικα δεν την έχει ακόμη αποδεχθεί, παρότι τη συζητά. Διέψευσε, ταυτόχρονα, ότι θα περικοπούν τα δώρα των επιδομάτων ανεργίας. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, από την οποία θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ αύριο αναχωρούν για το Λουξεμβούργο και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας.

http://www.express.gr/news/finance/647621oz_20121006647621.php3

- Τέλος στα δώρα του ΟΓΑ, πόσο κόβονται οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
- Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση Στουρνάρα και τρόικα 
- Δήλωση στήριξης από το Eurogroup ζητάει η Ελλάδα
- Την Τρίτη επιστρέφει η τρόικα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις
- Στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών αυτή την ώρα Χωρίς συμφωνία αλλά “με πρόοδο σε όλα τα μέτωπα, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό” ολοκληρώθηκε η τρίωρη διαπραγμάτευση της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.   Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος δεν θα υπάρξει άλλο “ραντεβού” σήμερα, ενώ αύριο το πρωί οι επικεφαλής των επιτηρητών θα συνταξιδέψουν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για Λουξεμβούργο προκειμένου να παρευρεθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.   Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών καθώς τρόικα και κυβέρνηση θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει δήλωση από τους προϊσταμένους της τρόικας, δηλαδή Christine Lagarde, Olli Rehn και Mario Draghi ότι “υπάρχει πρόοδος”.   Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος αυτή η δήλωση αν επιτευχθεί θα είναι καθοριστικής σημασίας γα την επιτυχή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν επί ελληνικού εδάφους την Τετάρτη και δεν αναμένεται να είναι σύντομες.   Η διαπραγμάτευση θα αφορά και στα δημοσιονομικά μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ και στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
 
Στο πρώτο μέτωπο το υψηλόβαθμο στέλεχος έκανε σαφές ότι η τρόικα δεν δέχεται να κλειδώσει μόνο το 2013 (δηλαδή να βρεθούν μόνο 9 δισ. ευρώ).
 
Επίσης η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με την ελληνική πρόταση για "ρήτρα αιρεσιμότητας"η οποία όμως όπως είπε παραμένει ακόμα στο τραπέζι.
 
Η υπό συζήτηση ρήτρα, όπως είπε, προτείνεται να είναι πιο σκληρή από αυτή που ήδη υπάρχει στο μνημόνιο (προβλέπει αόριστα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων).
 
Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι υπήρξε πρόοδος και στα δύο πεδία αναφέροντας ότι “η δουλειά συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα” αλλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαφωνίες δεν έχουν γεφυρωθεί.
 
Στην αρχή της τρίωρης διαπραγμάτευσης σήμερα το θέμα που συζητήθηκε ήταν οι τράπεζες και η ανακεφαλαιοποίηση παρουσία του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτη Θωμόπουλου.
 
Συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες στο διαρθρωτικό πεδίο δηλαδή στις μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο και δεν έχουν γίνει ή σε νέες παρεμβάσεις που ενδεχομένως ζητούν οι δανειστές όπως για παράδειγμα στο εργασιακό.
 
Τέθηκαν επί τάπητος τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ που ζητάει η τρόικα για τη διετία 2013-2014.
 
Χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για κλείσιμο της τρύπας στα μέτρα κατά 1 δισ. ευρώ φωτογραφίζοντας συμφωνία μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας για πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ ή για μεγαλύτερες περικοπές στις υπόλοιπες συντάξεις αλλά και για διαφορετικό μοντέλο εφεδρείας.
 
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ απέρριψε εξάλλου πληροφορίες ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής του δώρου στα επιδόματα ανεργίας.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ύστερα από τις πιέσεις της τρόικας καταργούνται τα δώρα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.
 
Το αρχικό σενάριο προέβλεπε κλιμακούμενη εισφορά από 2% έως 10% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Συγκεκριμένα, η εισφορά διαμορφωνόταν στο 2% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, στο 5% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και στο 10% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.
 
Ωστόσο έχει γίνει και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων, με το επικρατέστερο να προβλέπει εισφορά 3% έως 12%.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, η εισφορά θα είναι 3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 6% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και 12% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά εμμένει και όπως όλα δείχνουν πετυχαίνει να συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία ρήτρα ισοδύναμων μέτρων. Δηλαδή, αν κατά την εκτέλεση του προγράμματος προκύψουν φορολογικά έσοδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, τότε θα αφαιρούνται από το πακέτο επώδυνες περικοπές. Μετά τις τελευταίες επαφές, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως σκοπός της ελληνικής πλευράς, ο οποίος φαίνεται απόλυτα εφικτός, είναι η τρόικα να ενημερώσει το Eurogroup για σαφή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ώστε μετά τη συνεδρίασή του να εκδοθεί θετική ανακοίνωση για την Ελλάδα.


Την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, ενώ ο κ. Στουρνάρας δεν θα μεταβεί στο Τόκιο για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ καθώς θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία.
newsit.gr
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/40295-paramenei-akomh-trypa-1-dis-eyrw-sta-metra--ti-exei-kleidwsei-kai-ti-tha-ginei-me-tis-syntakseis

No comments: