5.10.12

2,25 δισ. θα πληρώσουν 15.000 καταθέτες εξωτερικού που απέκρυψαν εισοδήματα

Με επιστολή καλούνται από το υπ. Οικονομικών να δηλώσουν
τα πραγματικά τους έσοδα

Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Επιστολές σε 15.000 φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό (από τη λίστα των 54.000) αποστέλλει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών με την οποία τους καλεί να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για την απόκρυψη εισοδημάτων άνω των 5 δισ. ευρώ.
Για τους ανωτέρω φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) τα ηλεκτρονικά συστήματα «χτύπησαν κόκκινο». Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεών τους στις τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που δεν καλύπτονται ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ (συνολικά οι καταθέσεις τους ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι 15.000 φορολογούμενοι θα καταβάλουν πρόσθετους φόρους ύψους 2,25 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με συντελεστή 45% δεδομένου ότι οι αποκλίσεις στις καταθέσεις των συγκεκριμένων 15.000, ξεπερνούν το ποσό των 100.000 ευρώ.
Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται την επιστολή προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και να μην εγείρουν ενστάσεις οι φορολογούμενοι. Ουσιαστικά με την επιστολή, που θα λάβουν όσοι απέκρυψαν εισοδήματα, θα καλούνται μέσα σε προθεσμία 10-15 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Στην επιστολή θα αναγράφεται το ποσό της διαφοράς (μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος) που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και με δική τους ευθύνη θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Και αυτό διότι κάποιοι από τους 15.000 μπορεί να έχουν κάποια παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι η διαφορά είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα ορισθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν από την απόκρυψη εισοδημάτων. Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργήσει και δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2-5% των 15.000 φορολογούμενων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν στην τροποποιητική δήλωση, κατέγραψαν τα σωστά εισοδήματα ή προσπάθησαν εκ νέου να αποκρύψουν εισοδήματα. Εφόσον διαπιστωθεί από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και νέα φοροδιαφυγή τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ενώ ετησίως θα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ελέγχων. Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες. Οσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν σε βάθος αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία με τα εμβάσματα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Μηδενικές δαπάνες Σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην «Κ» ότι «τα εισοδήματά τους σε σύγκριση με τις καταθέσεις τους είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Είναι σαν μην ξοδέψαν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματα που είχαν από το 2009 μέχρι και το 2011». Οι 35.000 θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά σε δεύτερη φάση και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους υπολοίπους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/10/2012_497593

No comments: