5.10.12

ΝΥΤ: Η Γερμανία δεν έχει σχέδιο Β

H ύφεση ήταν βαθιά το 2009 στην Ευρώπη, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τότε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επικαλέστηκε το μοντέλο της «Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς» (Social Market Economy) ως ένα πλαίσιο για τη λειτουργία του καπιταλισμού. «Αυτές οι αρχές θα πρέπει να εφαρμοστούν σε παγκόσμια κλίμακα» είχε πει, όντας σίγουρη για τις θεραπευτικές ικανότητες της γερμανικής οικονομίας. Η Γερμανία, πράγματι, ανέκαμψε έπειτα από μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Η υπόλοιπη Ευρώπη, μη έχοντας εναλλακτική πρόταση για έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ακολούθησε τη συνταγή της Γερμανίας με βασικά συστατικά τα μέτρα λιτότητας και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα, αυτά τα συστατικά συγκρούονται.
Η πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει στην Ευρώπη την ανάπτυξη, η οποία ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ από το 2009. Η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών είναι ακατόρθωτη με αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Και η Γερμανία της κ. Μέρκελ, μιας πολιτικού που θεωρεί ακατανόητη την αποτυχία των εταίρων της να πειθαρχήσουν τους ισολογισμούς τους, προβλέπεται ότι θα εισέλθει σε ύφεση τον Ιανουάριο. Υπάρχει σχέδιο Β ως απόδειξη της ετοιμότητας και φαντασίας της Γερμανίας να αντιμετωπίζει προκλήσεις; Τον Ιούλιο δεν διαφαινόταν κάτι τέτοιο. Σήμερα η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει σχέδιο Β.
Την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε η προεκλογική εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας ένα χρόνο μετά. Οι Σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν τον δικό τους υποψήφιο για την καγκελαρία και πολιτικό αντίπαλο της Μέρκελ, Πιερ Στάινμπρουκ. Το ατού της κ. Μέρκελ είναι ότι έχει καταφέρει να κρατήσει σε απόσταση τους Γερμανούς πολίτες από τα προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου. Αλλά με προβλέψεις για ύφεση και τις επικείμενες εκλογές να κρούουν τον κώδωνα του πολιτικού κινδύνου, η κ. Μέρκελ όπως και ο πολιτικός αντίπαλός της Πιερ Στάινμπρουκ θα παρουσιαστούν ως κηδεμόνες των κοινωνικών προνομίων και συμφερόντων του μέσου Γερμανού πολίτη.
Θέλετε να πιστέψετε ότι η προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας θα επικεντρωθεί στο θέμα των ευρωομολόγων; Ή στη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης που μπορεί, εντέλει, να εξαλείψει τις βαθύτατα προβληματικές περιφερειακές τράπεζες Landesbanken Sparkassen από τον χάρτη της Ευρωζώνης;
H προθυμία της Γερμανίας να συζητήσει τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου να εγκρίνει τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM θεωρούνται μεγάλη υπαναχώρηση στις αδυναμίες της υπόλοιπης Ευρώπης. Ομως, κάθε απόφαση από τους διοικούντες του ESM θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της τραπεζικής ένωσης δεν θα επιλυθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές, αρνούμενη την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών και άλλων τραπεζών της Ευρωζώνης από τον ESM.
Τελικά, η Γερμανία υποστηρίζει ότι επιθυμεί την εξέλιξη της Ευρωζώνης σε μια ολοκληρωμένη πολιτική ένωση, αλλά φρενάρει τη διαδικασία. Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ είπε ότι θα χρειαστούν «βαθιές αναπνοές» για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρωζώνη. Είναι σαν να έλεγε στην υπόλοιπη Ευρώπη «μη με απασχολείτε τώρα. Εχω εκλογές».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_05/10/2012_497598

No comments: