14.10.12

το αναμενόμενο αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης




Πολύωρη ήταν η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ νέα συνάντηση θα γίνει την Κυριακή.

Καταργούνται αναδρομικά από φέτος οι φοροαπαλλαγές, ενώ εάν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη διετία 2013- 2014 θα ανέλθουν σε 18 δισ. ευρώ.

Αυτό τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση, αποδίδοντας την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ληφθούν επίσης αναδρομικά στο σκέλος των εσόδων, στη «μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ.

«Είναι ένα μεγάλο φασούλι, μη αναμενόμενο, που λέγεται ΕΟΠΥΥ», είπε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος παράγοντας, προσθέτοντας ότι για την κάλυψη αυτής της τρύπας περικόπτεται επιπλέον και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Παράλληλα, φαίνεται ότι «κλειδώνουν» για το 2013 πρόσθετα μέτρα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ προστέθηκε και το «καυτό» ζήτημα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ζητεί η τρόικα να ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ

Πριν την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζει περίπου στις 15 Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, «άνοιξε» ουσιαστικά όλο των πακέτων των μέτρων, όπως είναι το δημοσιονομικό (τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία), οι προαπαιτούμενες δράσεις βάσει του Μνημονίου, καθώς και το μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι «νέο κούρεμα χρέους σημαίνει έξοδος από το ευρώ», εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, καθώς «πάρα πολλοί επενδυτές περιμένουν για να έρθουν να επενδύσουν».

Σημειώνεται, επίσης, ότι εάν δοθεί η επιμήκυνση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό το 2013, ενώ προσδιορίζεται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014, σε 3% του ΑΕΠ το 2015 και σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Την Κυριακή θα συναντηθούν με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (13.00), ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (14.00) και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης (16.00).

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231217566

Πολύωρη ήταν η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών με την τρόικα να εμφανίζεται άκρως επιθετική, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Νέα Ελληνική Τηλεόραση, επαναφέροντας τα όσα είχε ζητήσει με το non paper για αλλαγές στα εργασιακά, την κατάργηση των τριετιών, το ωράριο και τις μειώσεις των αποζημιώσεων.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου είπε: «Είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης, αύριο συνεχίζουμε. Αύριο θα τελειώσουμε».

Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε σταθερός στη θέση του να μην ανοίξουν νέα εργασιακά ζητήματα και το μεγάλο αγκάθι των αλλαγών αυτών να αποφασιστεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Η τρόικα πάντως θα στείλει νέο κείμενο στον υπουργό Εργασίας στη συνάντηση της Κυριακής.

Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χρήστο Σταϊκούρα. Τα τεχνικά κλιμάκια αποχώρησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν μέχρι τις 9.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η συνάντηση ήταν πολύωρη δεδομένου ότι επικεντρώθηκε σε διαρθωτικά θέματα.

Η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ θα επαναληφθεί την Κυριακή, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα της ύφεσης, της βιωσιμότητας του χρέους και του ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των επώδυνων μέτρων, φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» τα 9 δισ. ευρώ για το 2013 (σε σύνολο 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014) εκ των οποίων τα μεγαλύτερα βάρη, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το πρόσθετο αυτό ποσό θα προέλθει από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, την περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά εφέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.

«Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου», τόνισε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στη τηλεόραση του Antenna και αποσαφηνίζοντας με αυτό τον τρόπο πως το εφετινό δώρο θα είναι και το τελευταίο που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231217501

4/9

Το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει το non paper, στα αγγλικά και τα ελληνικά, της τρόικας για τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Το non paper


Δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η αποστολή καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν στην αγορά εργασίας. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης επανευθυγράμμισης των κατώτατων ορίων μισθών, πρέπει να διατηρηθούν πέραν του τρέχοντος γύρου του κοινωνικού διαλόγου, και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως για να το διασφαλίσει αυτό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα προς την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (Πίνακας 1):

Το πλαίσιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η δυναμική των μισθών υποστηρίζει την πλήρη απασχόληση.
Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το Φεβρουάριο για την εκ νέου ευθυγράμμιση των κατώτατων ορίων μισθών, ο στόχος - όπως συμφωνήθηκε στο πρόγραμμα - θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση νομοθετημένου από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία.

Το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και τα εμπόδια στην απασχόληση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και την ελάφρυνση της πίεσης επί των μισθών:
Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας θα πρέπει να μειωθεί.
Θα πρέπει να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των συντελεστών κοινωνικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (όπως προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα).

Λοιπά μη μισθολογικά κόστη, που τελικά επηρεάζουν το κόστος εισόδου και εφόδου, θα πρέπει να επανεξεταστούν και να μειωθούν, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Οι υπερβολικές κανονιστικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να μειωθούν, ενώ η ρυθμιστική αποτελεσματικότητα θα πρέπει να αυξηθεί.
Αυτές περιλαμβάνουν τις περίπλοκες διαδικασίες υποβολής στοιχείων και απαιτήσεις έγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μεταρρύθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας χάρτης πορείας και να συναφθεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της Επιθεώρησης Εργασίας από διεθνείς εμπειρογνώμονες, που θα καλύπτει τα καθήκοντα, τις δραστηριότητες, τη διάρθρωση και την επιβολή και τη δομή ποινών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένης της αδήλωτης εργασίας) σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει άμεσα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα αμέσως μετά από αυτό.

Τα προγράμματα εργασίας μπορούν να γίνουν πιο ευέλικτα.
Οι απαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνουν την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών, νέες ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας και τη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και την λήψη της ετήσιας άδειας. Η αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας για συγκεκριμένους τομείς ή επαγγέλματα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι απαραίτητη για την επιτυχία των τελευταίων μεταρρυθμίσεων.

Η ανεργία είναι πολύ υψηλή, και απαιτούνται πολιτικές για να μη γίνει δομική.
Το ΕΚΤ μπορεί να παρέχει τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενσωμάτωση των ανέργων σε οικονομικούς τομείς με υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης. Οι διαδικασίες που σχετίζονται με προγράμματα του ΕΚΤ (δηλ. εκείνες που συνδυάζουν εργασία και εκπαίδευση μαζί με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, με σκοπό να ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Καθορισμός Μισθών

Αναμόρφωση του πλαίσιου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού: Θέσπιση ενός χρονοδιαγράμματος για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού νομοθετημένου από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Το νέο σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία που θα εξασφαλίζει ότι η δυναμική των μισθών υποστηρίζει την πλήρη απασχόληση. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να έγκειται στο σχεδιασμό του μηχανισμού, και δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού που εγκρίθηκε από το EFF μέχρι τα ποσοστά  ανεργίας να μειωθούν.

Πίνακες

Μη μισθολογικό κόστος


Προτάσεις μέτρων για τη μείωση των συντελεστών κοινωνικών εισφορών των εργοδοτών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες με τρόπου που να μην επηρεάζει το έλλειμμα :
Προσαρμογή συντάξεων (με προστασία των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα) .

Διεύρυνση της βάσης για είσπραξη εισφορών.


Μείωση των διοικητικών βαρών  για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που σχετίζονται με επαχθείς απαιτήσεις υποβολής στοιχείων και προεγκρίσεων :

Κατάργηση των υφιστάμενων απαιτήσεων για την υποβολή των προγραμμάτων εργασίας, την κοινοποίηση και / ή προέγκριση από τις επιθεωρήσεις εργασίας των υπερωριών , της αντισταθμιστικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και της εκ περιτροπής εργασίας.

Υιοθέτηση ενός χάρτη πορείας για τη σταδιακή αύξηση της ηλεκτρονικής τήρησης αρχείων και υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες στην Επιθεώρηση Εργασίας με την πλήρη ψηφιοποίηση των σχετικών δεδομένων για τις εργασιακές ρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2014.

Αποδοχή ηλεκτρονικών υπογραφών για τις ηλεκτρονικές υποβολές ΣΕΠΕ.

Αναθεώρηση και μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου για την ευθυγράμμιση του με την πρακτική σε άλλες χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Ευελιξία των εργασιακών ρυθμίσεων


Αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας:
 Αύξηση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 ημέρες ανά εβδομάδα για όλους τους τομείς.
Ορισμός της ελάχιστης ημερησίας ανάπαυσης στις 11 ώρες.
Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Άρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/ μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Να επιτρέπεται η άδεια δυο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς.


Αποτελέσματικότητα  Επιθεώρησης Εργασίας

Υιοθέτηση χάρτη πορείας και ανάθεση ανεξάρτητης αξιολόγησης της Επιθεώρησης Εργασίας που να καλύπτει:

Tα καθήκοντα, τις δραστηριότητες και τη δομή. Την επιβολή και τη δομή των ποινών για τις παραβιάσεις των εργασιακών ρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένης της αδήλωτης εργασίας)


Το κείμενο στα αγγλικά

H Κομισιόν για το non paper

O εκπρόσωπος του Όλι Ρεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του επίμαχου e-mail της τρόικας προς την Αθήνα σχετικά με αναθεώρηση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Σαϊμον Ο΄Κόνορ ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων και ότι παρά τις «σημαντικές προκλήσεις» των τελευταίων 2,5 ετών, όταν άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος, έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία μιας πιο δυναμικής αγοράς εργασίας.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=473300


Μας δίνουν τετραετία, μας ζητούν πρόσθετα μέτρα για 2012-2013



Με "καρότο" την τετραετία για την εφαρμογή του πακέτου αλλά με "μαστίγιο" πρόσθετα μέτρα για το 2012, και αρμαγεδδώνα δημοσιονομικών μέτρων ύψους 9,2 δισ. το 2013 προχωρά η διαπραγμάτευση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τρόικας.

Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το θέμα των νέων ανατροπών στην αγορά εργασίας, αλλά και της εφεδρείας. Έρχονται μπροστά οι φοροαπαλλαγές, κόβονται και άλλο οι δημόσιες επενδύσεις.

Αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το σύνολο των μέτρων που θα απαιτούνταν να ληφθούν στη διετία 2013-2014, αν δηλαδή δεν υπήρχε επιμήκυνση στην εφαρμογή του μνημονίου, είναι 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συνέχισε, πλέον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές γίνεται για περίοδο τετραετίας και οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα προσαρμόζονται αναλόγως:

- για το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει στο 0% (έναντι στόχου για 1,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού)

- για το 2014 διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ και σταδιακά φτάνει έως το 4,5% του ΑΕΠ το 2016 (αντί για το 2014 που προβλεπόταν προηγουμένως).

Το κορυφαίο στέλεχος εξηγεί ότι ναι μεν δεν υπάρχει επίσημη απόφαση των δανειστών αλλά παρόλα αυτά είναι το μόνο σενάριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι, συνεχίζει ο ίδιος, τα μέτρα της διετίας παραμένουν σε 13,5 δισ. και όχι σε 18 δισ. που θα ήταν αναγκαία αν έπρεπε να επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014. Τα "καλά" νέα όμως σταματούν εδώ.

Η "τρύπα" 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, η οποία αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες και θα έχει «ουρές» και τα επόμενα χρόνια φέρνει νέα μέτρα το 2012. Θα κοπούν και άλλο οι δημόσιες επενδύσεις, έρχεται πιο κοντά η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ενδεχομένως να ισχύσουν και από εφέτος. Αναζητούνται και άλλα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα του 2012 με μόνη θετική εξέλιξη μεγαλύτερα έσοδα από τους ΟΤΑ.

Για το 2013 η τρόικα παρά την αλλαγή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα (0% του ΑΕΠ) επιμένει σε παρεμβάσεις 9,2 δισ. ευρώ, αντί για 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο. Και τούτο λόγω της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ αλλά και της βαθύτερης ύφεσης: και στη σημερινή διαπραγμάτευση που έγινε με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε ύφεση 3,8%, ενώ η τρόικα που προηγουμένως την υπολόγιζε σε 5% τώρα την εκτιμά σε λίγο παραπάνω από το 4%.

Δηλαδή, έκαμψε λίγο τις αντιστάσεις της αλλά οι διαφορές παραμένουν με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αποδοτικότητα των μέτρων. Για το 2015-2016 μεταφέρονται τα υπόλοιπα μέτρα με θετικό στοιχείο με γεγονός ότι η τρόικα στη συγκεκριμένη διετία δέχεται ότι θα αποδώσουν οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Τα μέτρα όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν κλείσει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο διαρθρωτικό πεδίο, ανέφερε ο ίδιος, η τρόικα θέλει να εντάξει και νέες παρεμβάσεις. Αυτές αφορούν και στα εργασιακά αλλά όπως σημείωσε δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. «Προσπαθώ να τους πείσω ότι πλέον δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αλλά στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την πρόταση της τρόικας περικοπής της αποζημίωσης απόλυσης και ευελιξίας στο ωράριο εργασίας.

Παράλληλα ξεκινούν και οι διαπραγματεύσεις για τη διατηρησιμότητα του χρέους και για το κενό στη χρηματοδότηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ μόνο για τη διετή παράταση). Ωστόσο, η ολοκλήρωση αυτού του σκέλους της διαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής με ορόσημο έκτακτο eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου.

Όσο για τη νομοθέτηση των prior actions αυτή χρονικά έχει μετακυληθεί έως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου πριν δηλαδή την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ελπίδες για ανάκαμψη το 2013

Αισιόδοξος για τη δυνατότητα της οικονομίας να «γυρίσει» αμέσως μετά την καταβολή της δόσης ήταν ο κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι μετά από 6 χρόνια ύφεσης και με τόσο μεγάλη μείωση του παραγωγικού κενού η οικονομία μπορεί να αλλάξει τροχιά.

Για το κούρεμα του χρέους άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να «περάσει» αυτή τη στιγμή από τα γερμανικά θεσμικά όργανα. Πρόσθεσε ότι ο δείκτης βιωσιμότητας στο 120% του ΑΕΠ είναι ένα πολιτικό κριτήριο υπονοώντας ότι μπορεί να έχει ευελιξία και προς τα πάνω.

Σημειώνεται πως για αύριο έχει προγραμματιστεί νέος γύρος διαπραγμάτευσης στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στις 14:00 μμ με τον Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του και δυο ώρες αργότερα στις 16:00 μμ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη. Παρών θα είναι και ο κ. Βρούτσης.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1639598
__________________________________________________________

έχουμε και λέμε:

1. μέτρα περικοπών, κυρίως συντάξεων
2. φορολογικό νομοσχέδιο, αύξηση φόρων
3. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (πότε;;; το Πάσχα;)
4. εργασιακά, τα παραπάνω
5. απελευθέρωση επαγγελμάτων - για 3η φορά!
6. πολλές και διάφορες ρυθμίσεις, πχ αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ

ενώ ο Στουρνάρας διαρρέει ότι "νέο κούρεμα χρέους σημαίνει έξοδος από το ευρώ"... καλά...

η εκτίμηση - σήμερα - λέει ότι η σταθεροποίηση (από -2% έως +1%) της οικονομίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και αναμένεται (με τα σημερινά δεδομένα) να συμβεί περίπου το ...2015 - σε νούμερα ΑΕΠ

οι αναμενόμενες ιδιωτικοποιήσεις δε πρόκειται να αλλάξουν κάτι, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα επιδεινώσουν(!) την κατάσταση
σχέδια στήριξης της ρεστότητας ή μερικά δις δανεισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων δε αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση
όσα λεφτά και να πάρουν οι τράπεζες, ανάληψη νέου δανεισμού στο 30-35% του ετήσιου εισοδήματος σημαίνει τοκοχρεολυτικές δόσεις €200-€400/μήνα για τους φερέγγυους...

είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που ο ασθενής (το κράτος), αν και αναπνέει με μάσκα οξυγόνου (από τον Σεπτέμβριο 2011), δεν θα έχει τις αισθήσεις του ενώ δίπλα του ο εγχώριος εμφύλιος θα βρίσκεται στο απόγειό του


No comments: