14.10.12

Λαγκάρντ: Απειλή για τις αναδυόμενες οικονομίες οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών

Oι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών πλούσιων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης, απειλούν με αποσταθεροποίηση τις αναδυόμενες οικονομίες, προκαλώντας «ανισορροπίες», προειδοποίησε από το Τόκιο η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες και να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτικές φούσκες στην τιμή ορισμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και σε χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες», παρατήρησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, πολλές τράπεζες, η Fed στις ΗΠΑ, η BCE στην Ευρώπη και η BoJ στην Ιαπωνία, χαλάρωσαν τη νομισματική τους πολιτική διοχετεύοντας ρευστό και μειώνοντας τα βασικά επιτόκιά τους σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.
Η κ. Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε ωστόσο τις «νόμιμες» και «απαραίτητες» ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, τόνισε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες «ίσως να μην μπορέσουν να απορροφήσουν» αυτά τα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος «υπερθέρμανσης».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2244267

No comments: