14.10.12

Νταβούτογλου: Δεν ωφελεί κανέναν η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο

Οι ιδέες για μονομερή ανακήρυξη Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν, υποστηρίζει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ενώ παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θετική πορεία που έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όσον αφορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπαινίσσεται ότι θα χρειαστεί αλλαγή του τουρκικού Συντάγματος για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Προς την κυπριακή πλευρά, στέλνει μήνυμα ότι η Τουρκία εκτός από μεγάλη αγορά, είναι η ασφαλέστερη, η κοντινότερη και η πιο επικερδής δίοδος προς τις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού έχει ήδη έτοιμη την απαιτούμενη υποδομή.
Παράλληλα ο τούρκος υπουργός δηλώνει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να πετύχουν οι κοινοί στόχοι στην περιοχή μας για την επόμενη κρίσιμη δεκαετία.
«Προσβλέπουμε στη δημιουργία μιας νέας περιοχής πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο που έχει ήδη στο ενεργητικό του τη δραματική αλλαγή της τουρκικής πολιτικής από την εσωστρέφεια του ανάδελφου έθνους στο όραμα της μηδενικής τριβής με τους γείτονες», σημειώνει.
Αναφερόμενος στου σύρους πρόσφυγες, σημειώνει ότι η Τουρκία περιμένει ότι η διεθνής κοινότητα θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της να μοιραστεί αυτό το φορτίο ενώ χαρακτηρίζει σοβαρή απειλή το καθεστώς Ασαντ όχι μόνο για τον συριακό λαό, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να προστατέψουμε τα σύνορα της Τουρκίας και θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων πολιτών. Οι εχθρικές και επιθετικές ενέργειες του καθεστώτος της Συρίας εναντίον της Τουρκίας δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες», συμπληρώνει.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2244250

No comments: