16.10.12

Ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα για «τρίτο» ενεργειακό πακέτο, βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου υποβαθμίζουν μέτρα όπως η πώληση του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού ή ανά εξάμηνο αυξήσεις στο τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου ως το τέλος του 2013 να ισοσκελιστεί το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου η απαίτηση των δανειστών για μεταφορά στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) του 51% που κατέχει το Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργεια ), όπως και μία σειρά άλλων μέτρων αποτελούν προτάσεις της τρόικας που είχαν τεθεί σε προηγούμενο στάδια της διαπραγμάτευσης.
Περισσότερες πληροφοίες, ωστόσο,για το σημείο, όπου βρίσκονται τώρα οι συνομιλίες, το υπουργείο δεν θέλησε να δώσει.
Σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι η τρόικα θα πιέσει μέχρι τέλους για το κλείσιμο του ελλείμματος στον ΛΑΓΗΕ και οτι αν δεν επαρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει προναγγείλει ο υφυπουργός, με την έκτακτη εισφορά στον τζίρο των μονάδων ΑΠΕ, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες περικοπές, σε συνδυασμό με νέα αναπροσαρμογή του τέλους υπέρ ΑΠΕ ή του ΕΤΜΕΑΡ, όπως αποκαλείται πλέον.
Φωτοβολταϊκα
Η πρόταση που είχε τεθεί προέβλεπε την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή αλλά και το πάγωμα του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, σε συνδυασμό με νέο σύστημα πληρωμής των παραγωγών πράσινης ενέργειας (feed-in- premium). Αλλο αγκάθι, είναι τα τιμολόγια του ηλεκρικού ρεύματος, τα οποία από 1/1/2013 θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να γίνει σταδιακά η πλήρης απελευθέρωσή τους στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2013, όπως άλλωστε προβλέπει το Μνημόνιο. Στόχος είναι οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση το κόστος στη χονδρική αγορά, το οποίο από 1/1/2013 θα επιβαρυνεί από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.
Η μόνη εξαίρεση θα αφορά στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, για τους οποίους οι τιμές θα είναι ρυθμιζόμενες.
Τέλος, σε συνεχείς διαβουλεύσεις είναι και το ζήτημα της πώλησης λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς της ΔΕΗ σε τρίτους παραγωγούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στις δυο αυτές αγορές.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112936234

______________________________________________

ωραία, ο ΑΔΜΗΕ πωλείται Χ γιούρα
πόσες νέες θέσεις εργασίας θα έρθουν;;

 

No comments: