21.4.13

Μεγαλώνει η «προίκα» της Τράπεζας Πειραιώς - ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΟΠΑΠ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ...

Στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται τελικώς η συμμετοχή του πορτογαλικού ομίλου BCP στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. ΠΕΙΡ+4,19% Η έγκριση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της Millennium από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έκρυβε μια έκπληξη, αφού αυξάνει την «προίκα» της Πειραιώς εν όψει της ανακεφαλαιοποίησής της έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 270 εκατ. ευρώ.
Από τη συμβολή της BCP και της Societe Generale, η τράπεζα συγκεντρώνει 570 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα από επαφές με επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μετόχους της ή μη, επιδιώκει την ενίσχυση της ιδιωτικής συμμετοχής ακόμη και πάνω από το 10%.
Οι σχετικές ανακοινώσεις για την απόκτηση της Millennium αναμένονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη 23 Απριλίου οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση της τράπεζας που θα εγκρίνει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για συνεισφορά των Πορτογάλων κατά το ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

Από την Geniki Bank
Η Πειραιώς έχει επίσης από την απόκτηση της Geniki Bank προίκα 170 εκατ. ευρώ και ξεκινά από θετική βάση τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι εκτιμήσεις ακόμη και για υπερκάλυψη του 10%. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου ανέρχονται σε 7,33 δισ. ευρώ και το 10% είναι 733 εκατ. ευρώ, ενώ αν εκδοθούν coco’s, κάτι που η διοίκηση της τράπεζας θέλει κατά το δυνατόν να αποφύγει, το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί και στα 533 εκατ. ευρώ.

Road shows
Μέσα στο Σαββατοκύριακο και στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, τα στελέχη της τράπεζας θα βρίσκονται σε road shows, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό και τα μεγέθη σε ξένους επενδυτές. Με βάση το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα εγκρίνουν οι μέτοχοι την ερχόμενη Τρίτη, η τράπεζα θα καλύψει τα 400 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση και μερική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. Υφιστάμενοι μέτοχοι, όπως Ελληνες επιχειρηματίες και το τσεχικό fund PPF, θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην αύξηση.
Η απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα έδωσε πρόσθετη δυναμική στην Πειραιώς και παρότι δεν έχει επίπτωση στο 10% της ιδιωτικής συμμετοχής κατά την ανακεφαλαιοποίηση, εμπεριέχει επιχειρηματική λογική, προσθέτοντας μέγεθος, ρευστότητα, υψηλή κάλυψη από προβλέψεις και δυνατότητα συνεργειών μεγάλου ύψους. Αυτή τη δυναμική του ομίλου, μετά τις εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει από το καλοκαίρι και μετά, θα παρουσιάσει η διοίκηση στην επενδυτική κοινότητα.
Η Millennium Bank που εντάσσεται στον όμιλο έχει, με στοιχεία εννεαμήνου 2012, ενεργητικό 5,14 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,8 δισ. ευρώ και δάνεια προ προβλέψεων ύψους 4,47 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο κατέγραψε ζημίες 104,4 εκατ. ευρώ, ενώ έλαβε προβλέψεις ύψους 117,75 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται, το τελευταίο έτος, σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε μείωση του δικτύου, στα 120 καταστήματα από 153 ένα έτος πριν, και του προσωπικού, στα 1.192 άτομα στο τέλος Σεπτεμβρίου από 1.431, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο να έχει αποκλιμάκωση του κόστους σε ποσοστό της τάξης του 14%.

Αλλες δύο αυξήσεις
Κατά τη συνέλευση της Πειραιώς στις 23 Απριλίου, θα υποβληθούν προς έγκριση δύο ακόμη αυξήσεις κεφαλαίου κατά 570 και 524 εκατ. ευρώ, για τις κεφαλαιακές ανάγκες της ATEbank και των κυπριακών τραπεζών αντιστοίχως, τις οποίες θα καλύψει αποκλειστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει την αύξηση κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών ποσού ύψους 7,335 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, όπως τις προσδιόρισε η Τράπεζα της Ελλάδος. ΕΛΛ+2,89% Στο μέρος της αύξησης με μετρητά, ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ επιδιώκεται να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση και μερική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/642853

Tου “Αλιέως”

Aκριβώς όπως μου τα είχε πει εδώ και πολύ-πολύ καιρό ο πολύ φίλος και γνώστης του παρασκηνίου της αγοράς.

Διαβάζω, πως η προσφορά της Emma Delta (επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc του τσεχικού Fund PPF, με 66,7% και Γιώργο Μελισσανίδη με 33,3%) θεωρούνταν σίγουρη, αλλά οι αμερικανοί της Third Point χρειάστηκε να ανεβάσουν ταχύτητα την τελευταία εβδομάδα ώστε να επιστρέψουν στο διαγωνισμό.

   Ο lobbystas δεν έχει σοβαρές αμφιβολίες για το που θα καταλήξει ο ΟΠΑΠ. Ήδη στην διοίκηση αρχίζουν να εξασκούνται είς την Ποντιακήν και βλέπω τον Σάββα Καλεντερίδη να αναλαμβάνει τον τομέα επικοινωνίας-Τύπου του Οργανισμού. Άντε μπας και πάρει καμμιά χορηγεία παραπάνω το ΑΕΚάκι.

   Μελισσάν λοιπόν και από χθες το απόγευμα στα κεντρικά της Πειραιώς άρχισαν οι παραγγελίες για σαμπάνιες.

Αυτό γιατί, φίλε ΑΚΗ, όπως γνωρίζεις στην περίπτωση  επικράτησης της Emma Delta δλδ του τσέχικου Fund PPF ΄΄κλειδώνει΄΄ αυτόματα και η συμμετοχή του Jiri Smejc στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Είμαι σωστός έτσι; 

Α! και το άλλο φίλε μου καλέ για να δεις πόσο μπροστά είναι ο lobbystas ας φροντίσει ο κολλητός σου Μιχαλης να ανακοινώσει σήμερα- αύριο  την και τυπικά συμφωνία με την BCP για τη Millennium. Να ΄΄κλειδώσει΄΄ και τα λεφτά των Πορτογάλων, οπότε δέσατε το 10% του ελάχιστου απαιτούμενου της ιδιωτικής συμμετοχής.

Α! ρε διαφημιστικά προγράμματα, που έχουν να ΄΄τρέξουν΄΄ τώρα στα ΜΜΕ, μιλάμε για το απόλυτο ΄΄μπούκωμα
΄
΄
    Από τη μία ο όμιλος ΠΕΙΡΑΙΩΣ των 6-7 τραπεζών και από την άλλη- οσονούπω- ο ΟΠΑΠ ωρέ γλέντια.

     Ποια Εθνική, ποια Alpha Bank και ποιά Eurobank εδώ είναι τα διαφημστικά κονδύλια.

    Τα σέβη μου στον κυρ Μιχάλη, ΑΚΗ μου.   

http://lobbystasgr.blogspot.gr/2013/04/blog-post_18.html

No comments: