21.4.13

Αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στη Γάζα ζητούν οι ΗΠΑ

Να αναβάλει το ταξίδι του στη Γάζα στα τέλη Μαΐου ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Συρία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την πρόθεση του να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη.
Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στην προσπάθεια προσέγγισης της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, που ξεκίνησε με τη συγγνώμη Νετανιάχου για την ισραηλινή επιδρομή στο τουρκικό πλοιάριο Μαβι Μαρμαρά το 2011, που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους.
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου, αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.
Ο Τζον Κέρι κάλεσε ακόμη την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έχει κλείσει εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια από τις τουρκικές αρχές.
«Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
Το απόγευμα ο Τζον Κέρι είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

http://gr.euronews.com/2013/04/21/kerry-urges-better-relations-between-turkey-and-israel/

No comments: