8.3.11

Μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα-Ιρλανδία ζητεί ο Π. Ράσμουσεν

Την ανάγκη λήψης αποφάσεων στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ράσμουσεν, τονίζοντας πως πρέπει να αποφασιστεί η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά και να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός μηχανισμός.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Αθήνα, ο κ. Ράσμουσεν επέκρινε τη συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ και κυρίως τον γαλλογερμανικό άξονα καταλογίζοντάς τους έλλειψη αλληλεγγύης.
Αναφερόμενος στις δύο παραπάνω αποφάσεις που, όπως είπε, πρέπει να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογράμμισε πως μπορούν να ληφθούν χωρίς να δώσουν χρήματα η Γερμανία και η Γαλλία.
«Τους ζητάμε να δώσουν μια εγγύηση αλληλεγγύης και συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο για την ανάγκη χάραξης μιας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής.
«Είναι πλέον ώρα η κ. Μέρκελ να πει ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να δράσει από κοινού με τους άλλους στην Ευρώπη», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας της να παλέψει για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε πως υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος για την Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, το οποίο προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα βάσει του οποίου, όπως εξήγησε, σε πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν 8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το δρόμο που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας.
Κάλεσε παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση για τα ευρωομόλογα, σημειώνοντας πως θα είναι προς όφελος όλων μας, και τάχθηκε υπέρ του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο κ. Ράσμουσεν τάχθηκε επίσης κατά του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί εργαλείο όπως είπε, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ένα μέγεθος για όλες τις χώρες, επισήμανε τονίζοντας ότι έτσι η διαφορά μεταξύ βορρά και νότου θα διευρυνθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει, παρατήρησε, είναι να δοθούν περισσότεροι πόροι στον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό για να ηρεμήσουν οι αγορές.
Παράλληλα, απένειμε εύσημα προς την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι στα σωστά χέρια ενώ η Ευρώπη στα λάθος χέρια».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1940432

No comments: