8.3.11

«Ναι» στην έκθεση για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας (17 ψήφοι υπέρ, 4 κατά), αργά το βράδυ της Δευτέρας, τη σχετική έκθεση, για περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην ευρωζώνη, συμπεριέλαβε στο υπό έγκριση Ψήφισμα και τροπολογία υπέρ της «προώθησης μίας ενοποιημένης αγοράς ομολόγων, από την ΕΕ, ως συμπλήρωμα του μηχανισμού σταθερότητας».
Εγκρίνοντας την αλλαγή της Συνθήκης, που πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2010 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, θέτει δύο προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα ο μηχανισμός σταθερότητας.
Η πρώτη προϋπόθεση συνίσταται στο ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πλαίσιο των κοινοτικών δραστηριοτήτων και η δεύτερη αφορά τη δέσμευση ότι, υπεύθυνοι για την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να υποβάλλουν, για έγκριση, σχετικές εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν, στις 16 με 17 Δεκεμβρίου 2010, για μια περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ. Αυτή η «αναθεώρηση του άρθρου 136» της Συνθήκης απαιτεί τη διαβούλευση του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την τροποποίηση της Συνθήκης κατά την προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ ελπίζεται ότι τα κράτη-μέλη θα εγκρίνουν την αλλαγή επισήμως, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2011.
Στη συνέχεια, η αλλαγή πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τα 27 κράτη-μέλη. Η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας είναι η 1η Ιανουαρίου 2013.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/629980/Article.aspx

No comments: