2.3.11

Στο Λονδίνο τα λεφτά

Περί τα 6 δις. ευρώ ελληνικές καταθέσεις μετακινήθηκαν το 2010 σε τράπεζες του Λονδίνου, ενώ 2 δις. ευρώ κατέληξαν στην Κύπρο. Άλλα 6 δις. ευρώ οδηγήθηκαν σε Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία και Ν. Υόρκη.


Σε πιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου μεταφέρθηκε κυρίως το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών καταθέσεων που εξέρευσαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά την διάρκεια του 2010 με την Κύπρο να αποτελεί την δεύτερη επιλογή των ελλήνων μεγαλοκαταθετών.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία περί τα 6 δις. ευρώ καταθέσεις ιδιωτών στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα μετακινήθηκαν, το 2010 σε τράπεζες με παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα.

Το αμέσως μεγαλύτερο ποσό, περί τα 2 δις. ευρώ, μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και κατά συντριπτική πλειοψηφία σε κυπριακές τράπεζες και όχι σε υποκαταστήματα ή θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.
Τα υπόλοιπα 6 δις. ευρώ, από τα συνολικά 14 δις. ευρώ που υπολογίζεται ότι "έφυγαν" από το ελληνικό πιστωτικό σύστημα με προορισμό το εξωτερικό, προτίμησαν Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία, και γενικά ευρωπαϊκές τράπεζες. Μικρό ποσό "μετανάστευσε" στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Γιατί στο Λονδίνο

Η προτίμηση στο Λονδίνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, οφείλεται στο ότι η Βρετανία είναι εκτός Ευρωζώνης και κατά συνέπεια δεν επηρεάζεται από ζητήματα πέραν πιθανών κλυδωνισμών του ευρώ. Υπάρχει η εντύπωση ότι η βρετανική αγορά προσφέρεται και ως πρώτος σταθμός για να μεταφερθούν στη συνέχεια κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους της Μάγχης.
Τα στοιχεία αυτά είναι εν γνώσει του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενεργοποιεί συμφωνία ενημέρωσης που έχει υπογραφεί με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την οποία, πληροφορείται η Ελλάδα για τους υπηκόους της, που έχουν δηλώσει κατοικία εκτός Βρετανίας, για να έχουν αφορολόγητους τους τόκους από τις καταθέσεις τους στις βρετανικές τράπεζες. Και μάλιστα η πληροφόρηση εκτείνεται με τα ποσά των τόκων που κάθε καταθέτης έχει πιστωθεί.

Η προτίμηση στο Λουξεμβούργο πρέπει να οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι και εκεί εύκολα ιδρύονται Off Shore Εταιρείες, οπότε οι καταθέσεις μεταφέρονται στην εταιρεία και εξ' αυτού του λόγου παραμένουν αφορολόγητοι οι τόκοι τους. Παράλληλα στο κρατίδιο αυτό υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα Αμοιβαίων Κεφαλαίων μέσω των οποίων γίνονται επενδύσεις ανά τον Κόσμο.

Για το τρέχον έτος τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο απόσυρσης των καταθέσεων θα συνεχιστεί, και πάντως συνεχίζεται με σημαντικούς ρυθμούς εκροών από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, αφενός μεν γιατί πολλοί σηκώνουν από τις καταθέσεις για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες αφετέρου γιατί δεν έχει εκλείψει η φοβία στους καταθέτες.

Υπάρχει μάλιστα και η εκτίμηση που θέλει τις συνολικές εκροές να υπερβούν ακόμη και τα 30 δις. ευρώ που ήταν το 2010. Ήδη το 2011 ξεκίνησε με το "αριστερό" καθώς η εγχώρια αποταμιευτική βάση υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 3 δις. ευρώ. Τραπεζικοί παράγοντες από όλο το φάσμα του πιστωτικού συστήματος επιβεβαιώνουν την τάση στις καταθέσεις κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν το φαινόμενο να παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με τις παραπάνω εκτιμήσεις, ανεβάζοντας συνολικά τις εκροές του Ιανουαρίου στα 4 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά τον καταμερισμό των 30 δις. ευρώ, πέραν των όσων αναζήτησαν άλλους επενδυτικούς ορισμούς, ποσό της τάξης των 7 δις. ευρώ κατευθύνθηκαν στα "σεντούκια" ενώ 5 με 6 δις .ευρώ τοποθετήθηκαν σε ομόλογα του δημοσίου και α/κ εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των καταθέσεων στο τέλος του 2010 διαμορφώθηκε σε 208,7 δις. ευρώ, από τις οποίες τα 119,2 δις. ευρώ βρίσκονται σε προθεσμιακές καταθέσεις, τα 66,7 δις. ευρώ είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και τα 22,8 δις. ευρώ σε λογαριασμούς Όψεως.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=271470&nt=108&lang=1

No comments: