2.3.11

El-Erian: Τα πιθανά σενάρια για τα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή

Τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική παίρνουν συνεχώς διαφορετική τροπή και πλέον αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τις χρηματαγορές να αξιολογήσουν το ακριβές μέλλον των χωρών της περιοχής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El-Erian παραθέτει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τις απόψεις του για το μέλλον ορισμένων χωρών στις οποίες αλλάζει το καθεστώς ή ενδέχεται να αλλάξει.

«Δικαιολογημένα πολλοί αναρωτιούνται για το τι θα ακολουθήσει και όπως είναι αυτονόητο, οι προβλέψεις υπόκεινται σε ασυνήθιστα μεγάλο εύρος λαθών και αβεβαιότητας. Δεδομένου τούτου, υποψιάζομαι ότι πλέον μπαίνουμε σε μία περίοδο πολύ μεγαλύτερης διαφοροποίησης στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», εξηγεί ο El-Erian.

Αν αυτό είναι σωστό, η αίσθηση ενός αδιάκοπου και απρόβλεπτου τσουνάμι αλλαγής μπορεί να αντικατασταθεί από την ανάγκη διάκρισης της διαφορετικής δυναμικής κάθε χώρας, προσθέτει ο επικεφαλής της Pimco. Τότε, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία διπλή πρόκληση. Την κατανόηση και αντιμετώπιση τεσσάρων διαφορετικών γκρουπ χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Οι χώρες στις οποίες έχει ήδη αλλάξει το καθεστώς, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, προσπαθούν να ολοκληρώσουν την επανάσταση και να διασφαλίσουν μία ελεγχόμενη και πλήρη μετάβαση σε καθεστώς περισσότερη δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών. Η επιτυχία των χωρών αυτών εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες: Τον καθορισμό ενός οράματος σε συνδυασμό με σχέδιο δράσης που απαιτεί την στήριξη του κόσμου, μία συντονισμένη και ταυτόχρονη πρόοδο σε οικονομικά, πολιτική και κοινωνικά ζητήματα και στην εφαρμογή των κατάλληλων διορθώσεων που απαιτούνται στην πορεία.

Αυτό είναι ένα εφικτό αλλά και δύσκολο έργο που κατά κύριο λόγο πρέπει να αναλάβουν τα εγχώρια ιδρύματα, ενώ είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί και απαιτεί μία σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας και ομαλής επανέναρξης της καθημερινής οικονομικής ζωής, σημειώνει ο El-Erian.

Κάποιες άλλες χώρες στην περιοχή, πιθανώς το Bahrain, μπορεί να ακολουθήσουν την Τυνησία και την Αίγυπτο, σε μία σχετικά ειρηνική αλλαγή καθεστώτος. Οι κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες ήδη αρχίζουν να κατανοούν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη για να γίνουν πραγματικότητα τα αιτήματα του κόσμου.

Ένα τρίτο γκρουπ χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του κόλπου (Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενδεχομένως θα «γλιτώσουν» την αλλαγή καθεστώτος, εκτιμά ο El-Erian.

Ξεκινούν με μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση, καθώς και με καλύτερα μέσα ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις. Πράγματι, προσθέτει, ορισμένοι έχουν επιδείξει σημαντική ικανότητα στην κατανόηση της δυναμικής των εξεγέρσεων και έχουν αντιδράσει αναλόγως.

Το τελευταίο γκρουπ κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, βρίσκεται στη διαδικασία ανατροπής των καταπιεστικών κυβερνήσεων, ωστόσο «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν «αποτυχημένα κράτη». Αν δεν είναι προσεχτικοί, θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατακερματισμό και χάος, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα στους κατοίκους τους, ενώ μπορεί να υπονομεύσουν και τη σταθερότητα άλλων χωρών.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1144931

No comments: