Από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αναμένεται να αρχίσουν να βγαίνουν από την ύφεση η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία καιη Πορτογαλία, σύμφωνα με τη Fitch. Εάν όμως η ανάκαμψη των οικονομιών αυτών δεν προχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε ο οίκος ενδέχεται να αναγκαστεί να επανεξετάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής τους, κάτι που θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις της Fitch για τη διατηρησιμότητα του δημοσίου χρέους και τη συνολική φερεγγυότητα των χωρών.
Όπως εξηγεί η Fitch, το 2011 είναι κρίσιμο έτος για το ευρώ, αφού θα σηματοδοτήσει είτε την αρχή του τέλους της κρίσης ή –εάν οι προσδοκίες των αγορών για πολιτική λύση δεν επαληθευτούν- τη διεύρυνση και έντασή της.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο οίκος, στις αξιολογήσεις του έχει συνυπολογιστεί ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, τονίζει ότι η πολιτική δέσμευση στο ευρώ είναι ισχυρή, εν μέρει λόγω των πολύ σοβαρών οικονομικών, χρηματοοικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων που θα είχε η διάσπαση του νομίσματος.
Ο οίκος δεν περιμένει ότι η Ευρωζώνη θα εξελιχθεί σε πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, όμως, εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων ανισορροπιών, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν και πάλι την περιοχή.
Ελλάδα
Η Fitch εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν –εάν πραγματοποιηθούν, όπως τονίζεται- να μειωθεί σημαντικά το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφώσει σχεδόν στο 160% του ΑΕΠ έως το 2012.
Ελλάδα
Η Fitch εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν –εάν πραγματοποιηθούν, όπως τονίζεται- να μειωθεί σημαντικά το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφώσει σχεδόν στο 160% του ΑΕΠ έως το 2012.
Επιπλέον, η τριετία χωρίς εκλογές, έως τα τέλη του 2013, χαρακτηρίζεται σαν ένα «παράθυρο ευκαιριών» για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι το ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος αυξάνεται καθώς αυτό εισέρχεται σε μία πιο δύσκολη φάση, την ώρα που η παρατεταμένη ύφεση μπορεί να υπονομεύσει τη διατηρησιμότητα του χρέους και να φέρει την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Μεγάλα κομμάτια της οικονομίας θα πρέπει να ανοιχτούν στον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης του 3-4%, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Σημαντικό τεστ για την επιτυχία του προγράμματος θα είναι η ικανότητα της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων. Η Fitch προειδοποιεί για ακάλυπτες δανειακές ανάγκες που ενδέχεται να παρουσιαστούν στις αρχές του 2012, παρά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΕ. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση στις χρηματαγορές προς τα τέλη του 2011, και εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες και έγκαιρες δηλώσεις πρόσθετης στήριξης από τους επίσημους πιστωτές της (ΔΝΤ και ΕΕ), οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά», τονίζει ο οίκος.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=94177
_____________________________________
Οι ξένοι οίκοι δείχνουν να λογικεύονται!
Και να αποτυπώνουν αρκετά στεγνά τη πραγματικότητα!
Μου αρέσει!
No comments:
Post a Comment