Αρνητική εμφανίζεται η Angela Merkel απέναντι στο αίτημα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης. Με τις ημέρες να περνούν και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, εν όψει της κρίσιμης για το μέλλον του ευρώ Συνόδου Κορυφής της 24-25ης Μαρτίου, η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να φάνηκε θετική απέναντι στη συμβιβαστική λύση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθούν Barroso και Van Rompuy, όμως, φέρνει αντιδράσεις σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «λύση-πακέτο» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Η Merkel θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αύριο, Παρασκευή στο Ελσίνκι, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει πάντα τις εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας καθώς και την εντεινόμενη φημολογία ότι και η Πορτογαλία θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η Merkel πληρώνει ακριβά στις εκλογικές αναμετρήσεις τα πακέτα διάσωσης της Ευρώπης.
«Ο κόσμος προετοιμάζεται ολοένα και περισσότερο για μια απογοήτευση. Είμαστε πιο κοντά από ό,τι έχουμε υπάρξει εδώ και πολύ καιρό, όμως, δεν νομίζω ότι οι αγορές περιμένουν ειρήνη ανάμεσα στις βασικές χώρες του ευρώ και την περιφέρεια», δήλωσε στο Bloomberg ο Paul Robson, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Royal Bank of Scotland Group.
Εν μέσω πυρετωδών διαπραγματεύσεων, ο επόμενος Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny πρόκειται να παραστεί στην αυριανή συνάντηση στο Ελσίνκι.Όπως επίσης παρώνθα είναι και ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Jyrki Katainen, ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός απέναντι στο αίτημα της Ιρλανδίας για μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν «να μειώσουν τεχνητά» τα επιτόκια στα δάνεια, είπε η Merkel την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Jose Socrates. «Εάν η ιρλανδική κυβέρνηση έχει τώρα πρόβλημα με τα επιτόκια, δουλειά μας είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε – ή εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι», τόνισε.
Πρόκειται για αναστροφή της Γερμανίας, αφού έως και τα τέλη του Ιανουαρίου, οι αξιωματούχοι της έδειχναν ότι υπάρξει ευελιξία στο θέμα των επιτοκίων. Εκτός από τη Γερμανία, κατά της μείωσης των επιτοκίων τάσσονται επίσης η Αυστρία, η Φιλανδία και η Ολλανδία.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=94167
________________________________________
Νομίζω ότι κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν τις προσδοκίες... ... ...
No comments:
Post a Comment