12.2.13

Υπό όρους τα 18,4 δισ. του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα

Η «ρήτρα αιρεσιμότητας» βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει την αναστολή των πληρωμών όταν μία χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί απειλεί την εκταμίευση των κονδυλίων 18,4 δισ. ευρώ, που εξασφάλισε η Ελλάδα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για την περίοδο 2014 - 2020. Πρόκειται για όρο που είχε τεθεί ήδη από την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ομως, οι δυσκολίες του νέου ΕΣΠΑ δεν σταματούν εδώ, καθώς τα κονδύλια πρέπει να διοχετευθούν σε ποιοτικούς στόχους και σε άυλες υποδομές και όχι στα παραδοσιακά έργα υποδομής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_12/02/2013_510966
 
«Ρήτρα αιρεσιμότητας» για όσες χώρες εφαρμόζουν μνημόνιο

Το φάντασμα του Μνημονίου παραμονεύει και στην περίπτωση της διασφάλισης των κονδυλίων, συνολικού ύψους 18,4 δισ. ευρώ, που απέσπασε η χώρα μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Η απειλή ακούει στη φράση «ρήτρα αιρεσιμότητας», βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει την αναστολή των πληρωμών, όταν μία χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί μέσα από το πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο. Πρόκειται για ένα νέο όρο που είχε τεθεί ήδη από την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπως είναι ο επίσημος όρος του Προϋπολογισμού της Ε.Ε., ο οποίος θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, επιβάλλοντας πρόσθετες δεσμεύσεις για την τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα.
Οι δυσκολίες του νέου ΕΣΠΑ δεν εξαντλούνται στη ρήτρα αιρεσιμότητας. Επικεντρώνονται κυρίως στην ίδια τη στρατηγική προσέγγιση, βάσει της οποίας θα πρέπει να σχεδιαστεί το νέο Πρόγραμμα και τους στόχους που θα πρέπει να υπηρετήσει. Για πρώτη φορά τα κονδύλια που εγκρίθηκαν, δεν θα «αναλωθούν» στην κατασκευή υποδομών, όπως δρόμοι ή λιμάνια, στον βαθμό που οι υποδομές αυτές έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν υλοποιηθεί τόσο μέσα από τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης όσο και μέσω του σημερινού ΕΣΠΑ, που είναι σε εξέλιξη.
Αντίθετα τα κονδύλια θα πρέπει να κατευθυνθούν σε ποιοτικούς στόχους και σε άυλες κυρίως υποδομές, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, το περιβάλλον, η τεχνολογία και η καινοτομία. Το στοιχείο αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο για την ελληνική πλευρά και τις περιφέρειες της χώρας, που δεν διαθέτουν επαρκή εμπειρία σε παρόμοιες πολιτικές, αφού υποχρεώνονται να φύγουν από τη λογική των μεγάλων έργων και να δημιουργήσουν μικρά έργα που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία.
Τα έργα αυτά θα πρέπει να ικανοποιούν τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την επόμενη προγραμματική περίοδο και περιγράφονται σε έντεκα θεματικές κατηγορίες, οι οποίες είναι:
- Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.
- Ενίσχυση της πρόσβασης και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων.
- Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου
- Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων.
- Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών.
- Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων
- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας.
- Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη διά βίου μάθηση.
- Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.
Ειδικά για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει επίσης τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής της Επιτροπής στη διαχείριση των Προγραμμάτων χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κράτους-μέλους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_12/02/2013_510955

No comments: