Ο πρόεδρος της Σιιτικής Ισλαμικής
Δημοκρατίας του Ιράν θα συναντηθεί με τον ανώτατο σουνίτη μουσουλμάνο
κληρικό της Αιγύπτου την Τρίτη σε μια ιστορική επίσκεψη, ενδεικτική των
προσπαθειών της Τεχεράνης να ενισχύσει τους δεσμούς της με ένα αραβικό
κράτος που διοικείται πλέον από έναν Ισλαμιστή.
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα είναι ο πρώτος ιρανός
αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Αίγυπτο από την Ιρανική επανάσταση
του 1979, που οδήγησε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα
δύο πιο σημαντικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Ο Αχμαντινετζάντ θα
συμμετέχει σε μια διήμερη ισλαμική σύνοδο που ξεκινάει την Τετάρτη στο
Κάιρο.
Οι αναλυτές δεν περιμένουν άμεσα την πλήρη αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένης της αιγυπτιακής εναντίωσης στην υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και την επιθυμία του Καΐρου να μην πλήξει τις σχέσεις του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Το ταξίδι του Αχμαντινετζάντ έρχεται μετά την επίσκεψη πέρυσι του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στην Τεχεράνη, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία τέθηκε εκτός νόμου την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ, ενός εκ των πλέον στενών συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή.
Ο σεΐχης Αχμέντ αλ-Ταγιέμπ, επικεφαλής του χιλιόχρονου τζαμιού και πανεπιστημίου του Αλ-Αζχάρ, θα συναντηθεί με τον Αχμαντινετζάντ στο πανεπιστημιακό συγκρότημα στο Κάιρο. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί τόνισε τη σημασία της μουσουλμανικής ενότητας όταν συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με τον σεΐχη αλ-Ταγιέμπ στο αλ-Αζχάρ.
Η Αίγυπτος και το Ιράν ακολούθησαν αντίθετες πορείες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η Αίγυπτος, υπό τον προκάτοχο του Μουμπάρακ, Ανουάρ Σαντάτ, προχώρησε στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ το 1979 και έγινε στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το Ιράν από το 1979 μετατράπηκε σε κέντρο της αντίστασης στη δυτική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Συμβολικά, το Ιράν έδωσε σε δρόμο στην Τεχεράνη το όνομα του Ισλαμιστή που ηγήθηκε της δολοφονίας του Σαντάτ το 1981.
Αν και η ηγεσία της Αιγύπτου άλλαξε και οι δεσμοί με την Τεχεράνη ξανάρχισαν να υφαίνονται, οι αναλυτές λένε ότι το Κάιρο προσπαθεί ταυτόχρονα να ενισχύσει τις σχέσεις του με τις χώρες του Κόλπου, που δεν εμπιστεύονται το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ που έχει παράσχει ζωτική οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο.
Πηγή: Reuters
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=341332
No comments:
Post a Comment