Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ισπανία καθιστά τους πολίτες της πιο
εφευρετικούς, αλλά και πιο... φοροφυγάδες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New
York Times, η αύξηση των φόρων, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας,
ωθεί πολλούς Ισπανούς να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε παράνομες
επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, τζαζ κλαμπ και κομμωτήρια. Τα παράνομα
εστιατόρια είναι οι πιο δημοφιλείς και πιο προσοδοφόρες από αυτές τις
επιχειρήσεις. Οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι τα έσοδα που χάνει το
ισπανικό κράτος από τον συγκεκριμένο τομέα της μαύρης οικονομίας
αγγίζουν το ύψος των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_01/02/2013_509831
Στην Ισπανία, η οικονομική δυσπραγία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ένα σωρό παράνομες επιχειρήσεις. Η αύξηση των φόρων, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, έχει ωθήσει πολλούς Ισπανούς να μετατρέψουν τα διαμερίσματα και τις αποθήκες των σπιτιών τους σε τζαζ κλαμπ, κομμωτήρια, εστιατόρια, ακόμη και κλαμπ για φλαμένκο. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένες και γίνονται γνωστές από στόμα σε στόμα ή μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.
Τα παράνομα εστιατόρια είναι οι πιο δημοφιλείς από αυτές τις επιχειρήσεις. Και παρότι δεν αποτελούν καινούργιο είδος στη Βαρκελώνη ή σε άλλες πόλεις του κόσμου, οι ιδιοκτήτες τους ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει φτάσει στο 25% και όπου ακόμη και εστιατόρια που έχουν βραβευθεί με αστέρια Michelin αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Απώλειες εσόδων Ο 39χρονος Μικίο, Χιλιανός ιαπωνικής καταγωγής, κινηματογραφιστής, εστιάτορας και ενίοτε επαγγελματίας κλόουν, άνοιξε το εστιατόριο Nikkei στη Βαρκελώνη τον περασμένο χρόνο. Λέει ότι εμπνεύστηκε την ιδέα προ ολίγων ετών, όταν ζούσε στην Κούβα και έτρωγε σε paladares, στα παράνομα εστιατόρια που λειτουργούσαν στα σπίτια τους οι Κουβανοί, προκειμένου να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» των αρχών και να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα. «Το ξεκίνησα για αστείο, και για να κερδίζω επιπλέον χρήματα και γιατί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν φθηνές επιλογές σε μια οικονομία που πάει τόσο άσχημα», λέει. Προτιμώ όμως να το βλέπω ως κοινωνική συνάθροιση και όχι ως επιχείρηση», προσθέτει. Ο Μικίο δεν κρατάει βιβλία για το εστιατόριό του και δέχεται πληρωμές μόνο σε ρευστό. «Σας παρακαλώ, μην αναφέρετε το επίθετό μου», μας λέει χαμογελώντας νευρικά.
Οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι τα έσοδα που χάνει το ισπανικό κράτος από όλους αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους ανέρχονται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ, στερώντας από την καταχρεωμένη χώρα σημαντικά αποθέματα. Οι ίδιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι επίσης πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός αυτών των επιχειρήσεων, επειδή εξ ορισμού είναι παράνομα. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, η «μαύρη οικονομία» της Ισπανίας μπορεί να ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της.
Με το να μην πληρώνει φόρους, ο Μικίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να κρατάει τις τιμές χαμηλές, αγοράζοντας προϊόντα σε τιμές χονδρικής από φίλους, σε λαϊκές αγορές και προσφέροντας μικρότερες μερίδες. Ενα βράδυ πρόσφατα το εστιατόριό του ήταν γεμάτο με 18 πελάτες. Ανάμεσά τους και ο ψαράς που του πούλησε το ψάρι για το σούσι - ο οποίος έφαγε δωρεάν. Οι πελάτες του Μικίο ήταν ενθουσιασμένοι με τις τιμές του. Απόλαυσαν ένα πλούσιο μεν, μινιμαλιστικό δε, δείπνο με εννέα πιάτα, ένα κράμα καταλανικής και ιαπωνικής κουζίνας, στην τιμή μόνον των 23 ευρώ.
Ωστόσο, δεν ήταν πάντα παράνομες όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες ορισμένων εστιατορίων, όπως το Contrasenya -σε ελεύθερη απόδοση, Κωδικός- σε μια εργατική γειτονιά της Βαρκελώνης που λέγεται Πόμπλε Νου, δηλώνουν ότι αποφάσισαν να είναι παράνομοι για να προκαλέσουν θόρυβο γύρω από την ύπαρξή τους και να προσελκύσουν πελάτες των οποίων η αγοραστική δύναμη ολοένα και μειώνεται. Την ίδια άποψη έχει και το Urban Secrets -«Τα μυστικά της Πόλης»- ένα δίκτυο εστιατορίων και μπαρ που προσφέρει μυστικές βραδιές διασκέδασης σε διαφορετικά σημεία στη Βαρκελώνη.
Ενα βράδυ πρόσφατα, στο Contrasenya οι πελάτες μπήκαν στο εστιατόριο αφού είπαν στη μυστική είσοδο, μια πόρτα γεμάτη γκραφίτι, τον κωδικό που για κείνο το βράδυ ήταν η λέξη «κολοκύθα». Μεταξύ των θαμώνων ήταν αρκετοί συγγραφείς, ένας δάσκαλος και ένας φωτογράφος. Ο δάσκαλος, ο Φεράν Βιλαντεβάλ, είπε ότι βρέθηκε στο Contrasenya επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι φρέσκα, οι τιμές λογικές και επειδή του αρέσει η χαλαρή και αυθόρμητη ατμόσφαιρα. Τους ίδιους λόγους επικαλείται για την επιτυχία του εστιατορίου της και η Ανχελα Βινέντ, πρώην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, η οποία το άνοιξε τον περασμένο χρόνο. «Αν δεν ήταν η κρίση, δεν θα το έκανα αυτό» λέει.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100023_01/02/2013_509762
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_01/02/2013_509831
Στην Ισπανία, η οικονομική δυσπραγία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ένα σωρό παράνομες επιχειρήσεις. Η αύξηση των φόρων, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, έχει ωθήσει πολλούς Ισπανούς να μετατρέψουν τα διαμερίσματα και τις αποθήκες των σπιτιών τους σε τζαζ κλαμπ, κομμωτήρια, εστιατόρια, ακόμη και κλαμπ για φλαμένκο. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένες και γίνονται γνωστές από στόμα σε στόμα ή μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.
Τα παράνομα εστιατόρια είναι οι πιο δημοφιλείς από αυτές τις επιχειρήσεις. Και παρότι δεν αποτελούν καινούργιο είδος στη Βαρκελώνη ή σε άλλες πόλεις του κόσμου, οι ιδιοκτήτες τους ισχυρίζονται ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει φτάσει στο 25% και όπου ακόμη και εστιατόρια που έχουν βραβευθεί με αστέρια Michelin αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Απώλειες εσόδων Ο 39χρονος Μικίο, Χιλιανός ιαπωνικής καταγωγής, κινηματογραφιστής, εστιάτορας και ενίοτε επαγγελματίας κλόουν, άνοιξε το εστιατόριο Nikkei στη Βαρκελώνη τον περασμένο χρόνο. Λέει ότι εμπνεύστηκε την ιδέα προ ολίγων ετών, όταν ζούσε στην Κούβα και έτρωγε σε paladares, στα παράνομα εστιατόρια που λειτουργούσαν στα σπίτια τους οι Κουβανοί, προκειμένου να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» των αρχών και να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα. «Το ξεκίνησα για αστείο, και για να κερδίζω επιπλέον χρήματα και γιατί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν φθηνές επιλογές σε μια οικονομία που πάει τόσο άσχημα», λέει. Προτιμώ όμως να το βλέπω ως κοινωνική συνάθροιση και όχι ως επιχείρηση», προσθέτει. Ο Μικίο δεν κρατάει βιβλία για το εστιατόριό του και δέχεται πληρωμές μόνο σε ρευστό. «Σας παρακαλώ, μην αναφέρετε το επίθετό μου», μας λέει χαμογελώντας νευρικά.
Οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι τα έσοδα που χάνει το ισπανικό κράτος από όλους αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους ανέρχονται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ, στερώντας από την καταχρεωμένη χώρα σημαντικά αποθέματα. Οι ίδιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι επίσης πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός αυτών των επιχειρήσεων, επειδή εξ ορισμού είναι παράνομα. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, η «μαύρη οικονομία» της Ισπανίας μπορεί να ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της.
Με το να μην πληρώνει φόρους, ο Μικίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να κρατάει τις τιμές χαμηλές, αγοράζοντας προϊόντα σε τιμές χονδρικής από φίλους, σε λαϊκές αγορές και προσφέροντας μικρότερες μερίδες. Ενα βράδυ πρόσφατα το εστιατόριό του ήταν γεμάτο με 18 πελάτες. Ανάμεσά τους και ο ψαράς που του πούλησε το ψάρι για το σούσι - ο οποίος έφαγε δωρεάν. Οι πελάτες του Μικίο ήταν ενθουσιασμένοι με τις τιμές του. Απόλαυσαν ένα πλούσιο μεν, μινιμαλιστικό δε, δείπνο με εννέα πιάτα, ένα κράμα καταλανικής και ιαπωνικής κουζίνας, στην τιμή μόνον των 23 ευρώ.
Ωστόσο, δεν ήταν πάντα παράνομες όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες ορισμένων εστιατορίων, όπως το Contrasenya -σε ελεύθερη απόδοση, Κωδικός- σε μια εργατική γειτονιά της Βαρκελώνης που λέγεται Πόμπλε Νου, δηλώνουν ότι αποφάσισαν να είναι παράνομοι για να προκαλέσουν θόρυβο γύρω από την ύπαρξή τους και να προσελκύσουν πελάτες των οποίων η αγοραστική δύναμη ολοένα και μειώνεται. Την ίδια άποψη έχει και το Urban Secrets -«Τα μυστικά της Πόλης»- ένα δίκτυο εστιατορίων και μπαρ που προσφέρει μυστικές βραδιές διασκέδασης σε διαφορετικά σημεία στη Βαρκελώνη.
Ενα βράδυ πρόσφατα, στο Contrasenya οι πελάτες μπήκαν στο εστιατόριο αφού είπαν στη μυστική είσοδο, μια πόρτα γεμάτη γκραφίτι, τον κωδικό που για κείνο το βράδυ ήταν η λέξη «κολοκύθα». Μεταξύ των θαμώνων ήταν αρκετοί συγγραφείς, ένας δάσκαλος και ένας φωτογράφος. Ο δάσκαλος, ο Φεράν Βιλαντεβάλ, είπε ότι βρέθηκε στο Contrasenya επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι φρέσκα, οι τιμές λογικές και επειδή του αρέσει η χαλαρή και αυθόρμητη ατμόσφαιρα. Τους ίδιους λόγους επικαλείται για την επιτυχία του εστιατορίου της και η Ανχελα Βινέντ, πρώην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, η οποία το άνοιξε τον περασμένο χρόνο. «Αν δεν ήταν η κρίση, δεν θα το έκανα αυτό» λέει.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100023_01/02/2013_509762
No comments:
Post a Comment