18.2.13

Τέσσερα τα θέματα στην ατζέντα της τρόικας: Φορολογικό, πορεία προϋπολογισμού,απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις

Μπορεί αυτή τη φορά η τρόικα να μην έρχεται με ιδιαιτέρως «σκληρές» διαθέσεις, αλλά τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και σημαντικά. Στην κορυφή της ατζέντας είναι να διασφαλιστεί ότι τα φορολογικά έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πέσουν έξω για ακόμα μία φορά, ενώ ο κατάλογος συμπληρώνεται από τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, τις απολύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με έμφαση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειες. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις 25 Φεβρουαρίου με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, ενώ από 1η Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να καταφθάσουν και οι επικεφαλής της τρόικας. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων για να καταλήξει η τρόικα στα θέματα που θα επικεντρώσει την προσοχή τους.
Οπως αναφέρει στέλεχός της πρώτο μέλημα είναι να διαπιστωθεί ποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί υλοποιούνται, ποια βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και πού υπάρχουν καθυστερήσεις. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τα ανοικτά μέτωπα του ελέγχου αφορούν:
1. Την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η είσπραξη των εσόδων που έχουν προβλεφθεί, καθώς περιθώρια για νέα μέτρα περικοπής δαπανών δεν υπάρχουν. Ηδη, με έκθεσή τους (που συνέταξαν στα τέλη Ιανουαρίου) τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας διαπιστώνουν ότι η νέα γενική γραμματεία εσόδων δεν έχει την αυτονομία που θα έπρεπε και διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική στο έργο της. Μέσω του νέου φορολογικού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ενώ μείζονος σημασίας είναι και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία καταρρέουν και οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περιορισμένες.
Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέσσερα ζητήματα προς αναθεώρηση. Πρώτον, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 19% και δεύτερον τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο (αλλά από την επόμενη σεζόν). Τρίτον, την εφαρμογή μιας νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το κράτος με περισσότερες δόσεις, δεδομένου ότι πλέον είναι αρκετοί εκείνοι που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν βάσει της υφιστάμενης ρύθμισης. Και τέταρτον, το θέμα του επαναπατρισμού των κεφαλαίων με την παροχή αμνηστίας σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.
2. Την πορεία του προϋπολογισμού. Αν και όταν θα βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τους πρώτους δύο μήνες, το πρόβλημα στα έσοδα είναι ξεκάθαρο από τον Ιανουάριο κιόλας. Ωστόσο, θέμα νέων μέτρων δεν αναμένεται να ανοίξει τώρα, αλλά εάν χρειαστεί αυτό θα γίνει μετά τον Μάιο, όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, η τρόικα θέλει να διαπιστώσει ότι δεν δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (και ότι αποπληρώνονται βάσει σχεδίου οι υφιστάμενες) και ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στις επιστροφές φόρων διασφαλίζοντας ότι δεν θα προκύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αργότερα.
3. Απολύσεις και νέα οργανογράμματα υπουργείων. Η κυβέρνηση θα πρέπει θεωρητικά έως τις 22 Φεβρουαρίου να παρουσιάσει το σχέδιο των ανά τρίμηνο αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014 για να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που αφορά τον Μάρτιο. Η αρχή θα πρέπει να γίνει από τώρα, αν και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μία ευελιξία για το πότε θα αποχωρήσουν από τον κρατικό μηχανισμό οι 25.000 υπάλληλοι που έχει συμφωνηθεί για το 2013.
4. Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πηγές της τρόικας ο στόχος του Δεκεμβρίου έχει χαθεί και τώρα θέλουν να διαπιστώσουν σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα. Πάντως, είναι προγραμματισμένο στις 5 Απριλίου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ και στις 12 Απριλίου για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Κάτι το οποίο αναμένεται να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας.
Στο επίκεντρο ΔΕΗ και Δικαιοσύνη
Η πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βρεθεί για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αυτή τη φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται έχοντας ψηλά στην ατζέντα τις αλλαγές στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Από τον προηγούμενο έλεγχο η τρόικα είχε ψηλά στην ατζέντα της το θέμα, αλλά τώρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες αποτελεί την απάντηση της κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ η τρόικα έχει στο στόχαστρό της και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε δικαιοσύνη και θαλάσσιες μεταφορές.
Στα ζητήματα που θα απασχολήσει την αποστολή της τρόικας, είναι και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο και αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα κεφαλαίων, αφού από τα τέλη Ιανουαρίου η Ευρωζώνη έχει εκταμιεύσει προς την Ελλάδα ολόκληρο το ποσό που είχε συμφωνηθεί.
Τέλος, η τρόικα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/02/2013_511689

No comments: