18.2.13

Οι λίστες όλων των συναλλαγών φτάνουν στα «χέρια» του υπ. Οικονομικών

Μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και όλες οι συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων Ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης, μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών και «φακελώνονται» ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών.
Μεθαύριο, άλλωστε, 20 Φεβρουαρίου, λήγει και η τελευταία προθεσμία που έδωσε το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή καταστάσεων και στοιχείων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα εκπαιδευτήρια, τις τράπεζες και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.
Κύκλος διασταυρώσεων
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλα τα στοιχεία με τις εν λόγω συναλλαγές θα πρέπει να συγκεντρωθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εν όψει του νέου κύκλου διασταυρώσεων, αλλά και της καθολικής εφαρμογής του «πόθεν έσχες», με στόχο τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα ζουν πλουσιοπάροχα, πραγματοποιώντας μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», προβλέπει «φακέλωμα» όλων των κινήσεων και συναλλαγών, λόγος για τον οποίο άλλωστε έχουν ήδη δοθεί οδηγίες, ώστε πληροφορίες να συγκεντρώνονται ακόμη και για τυχόν ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, παραγώγων, ομολόγων, προϊόντων εφάπαξ καταβολής, επενδύσεων σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., θυρίδων, αλλά ακόμη και για την αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.
Επαλήθευση δαπανών
Επισημαίνεται ότι όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αξιοποιηθούν για εκτεταμένες διασταυρώσεις επαλήθευσης στοιχείων δαπανών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ.λπ.). Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία:
** από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών, στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,
** από τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών, πρέπει να γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν:
α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν,
γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου, καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.
** από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πρέπει να διαβιβάσουν στοιχεία που αφορούν στις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων,
** από τις εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος όλα τα στοιχεία που αφορούν αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, τον ΑΦΜ κτλ.
Σε περίπτωση βέβαια που δεν θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τις εταιρείες, τότε θα εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αυστηρά πρόστιμα, που μπορεί να φθάσουν και τις 100.000 ευρώ, καθώς και διώξεις, ανάλογα με το παράπτωμα που έχει τελεστεί.
Στο πλαίσιο πάντως του γενικότερου «φακελώματος» που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, ετοιμάζεται και νέο ειδικό πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα, με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού, να έχουν την πλήρη εικόνα και το οικονομικό προφίλ όλων των συγγενικών προσώπων, του φορολογούμενου που ελέγχουν.
Αυτό, στην ουσία, σημαίνει ότι η δημιουργία του γενεαλογικού και συγγενικού δέντρου θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βάζουν στο μικροσκόπιο των ερευνών και τα συγγενικά πρόσωπα του «ύποπτου» φορολογούμενου και να «ξεψαχνίζουν» το «πόθεν έσχες» τους.
Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα στηθεί πάνω στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών που ετοιμάζει το «Μεγάλο Αδελφό» κάθε οικογένειας, με τη δημιουργία του εθνικού ηλεκτρονικού ληξιαρχείου!
Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που αρκετοί φορολογούμενοι, για να κρύψουν «μαύρα» χρήματα, τα κατέθεταν σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων, κυρίως μισθωτών ή συνταξιούχων υπεράνω υποψίας, που δεν τραβούσαν την προσοχή των φορολογικών Αρχών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να τονώσει τα έσοδα και να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, είναι να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «N», σχεδιάζεται και το ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας στην ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων.
Ελεγχος και των συγγενών
Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πολύ σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το να υπάρχει πλήρης εικόνα και οικονομικό προφίλ όλων των συγγενικών προσώπων του φορολογουμένου που ελέγχουν.
Τι περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
Προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των αδήλωτων εισοδημάτων αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο του νέου φορολογικού συστήματος».
Το περιουσιολόγιο θα περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία (ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο ενίσχυσης του «οπλοστασίου» που διαθέτει το υπουργείο στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, σχεδιάζεται όπως όλες οι συναλλαγές γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μελετούν την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όχι μόνο με κάρτες πληρωμών, αλλά και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών, ακόμη και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, ενώ το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το όριο να μειωθεί στα 500 ευρώ. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη και θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό πλέγμα μέτρων για τη θωράκιση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/612977

No comments: