5.2.13

Fitch: Στο 179% του ΑΕΠ το χρέος, πριν υποχωρήσει στο 124% το 2020

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη Fitch, αλλά η χώρα χρειάζεται πλέον βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις με ζητούμενο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Για το τρέχον έτος ο οίκος προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%. Εκτιμά δε, ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει μέχρι το 179% του ΑΕΠ, πριν υποχωρήσει στο 124% περίπου έως το 2020.

Σε έκθεσή του ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 μέσω των μεγαλύτερων περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της επαναγοράς χρέους και ότι η αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εν εξελίξει, όπως δείχνουν η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Θεωρεί ωστόσο, ότι απαιτούνται τώρα δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να επανέλθει η οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα, που είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη, έχει κάνει πάρα πολλά για να εξισορροπήσει τα μεγέθη της, όμως έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%.

Τα στοιχεία σε ταμειακή βάση δείχνουν ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012 από 9,4% το 2011.

Το οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, 0,2% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε καλύτερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για έλλειμμα 1,5%, παρά την περαιτέρω μείωση των εσόδων κατά 3,6%.

Η ελάφρυνση χρέους που επιτεύχθηκε μέσω της επαναγοράς και του PSI μείωσε τις πληρωμές τόκων κατά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ το 2012.

Όμως, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ -που μειώθηκε πλέον του 6% το 2012- σημαίνει ότι οι πληρωμές τόκων παραμένουν σε επίπεδα άνω του 6% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση» αναφέρει.

http://www.sofokleousin.gr/archives/124045.html

No comments: